NAJSKUPLJE GORIVO U POVIJESTI: Vidjet ćemo je li potrebna intervencija – kaže Plenković

Očekivano, stigao je novi udar na džepove građana – cijene na benzinskim crpkama ponovno su narasle. Od danas plaćamo najskuplje gorivo u povijesti što brine građane koji pozivaju Vladu da reagira. Isto čine i sindikati. No, vladajući poručuju – psihološke granice nema, o intervenciji ćemo razmisliti.

Piše: Kristina Bubnjević (Media servis)

Gorivo na benzinskim crpkama ponovno je poskupilo – litra autoplina za 13, benzina za 26, a dizela za čak 40 lipa. Spremnik od 50 litara benzina skuplji je za 13, a dizela za 19,50 kuna. Do kada bi cijene mogle rasti, pitali smo naftnog stručnjaka Igora Dekanića:

“Sve ovisi o kretanju cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima te kretanju cijena derivata na međunarodnim tržištima. Prema tome, dokle god cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima rastu, rast će i cijene naftnih derivata na domaćem hrvatskom tržištu.”

Intervencije države za sada nema. Situaciju, tvrdi premijer Andrej Plenković, pozorno prate ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić, a sutra će se sastati i Socijalno-gospodarsko vijeće.

“Vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala i je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. U ovom trenutku detaljno pratimo situaciju s cijenama. Nećemo se igrati s psihološkim granicama jer ne znamo što će biti sutra. Ne možemo biti nikakvi čarobnjaci i anticipirati dokle te cijene mogu ići.”

Teško je odrediti cjenovnu granicu na domaćem tržištu jer ona ne ovisi samo o cijenama nafte na međunarodnim tržištima, objasnio je Dekanić i dodao da moguće smanjenje trošarina ovisi i o financijskom stanju države.

“Naime, hrvatsko gospodarstvo je prošlo recesiju izazvanu pandemijom Covida. Prema tome, tu je vrlo osjetljiva pozicija te ovisi i o tome koliko će država s obzirom na financijske kapacitete moći subvencionirati izvjesno sniženje cijena za potrošače.”

Oglasio se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Smatraju da smanjenjem trošarina ne bi došlo do značajnog gubitka prihoda države. “Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane koji sve teže spajaju kraj s krajem. Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sada je trenutak da pokaže je li tome dorasla”, poručili su sindikalisti. Građani su pak bijesni. Što misle o poskupljenju, otkrili su za Media servis:

“Mislim da su cijene goriva već sad neizdržive. Već razmišljam kako ću smanjiti vožnju autom i zamijeniti ju nekim drugim prijevoznim sredstvima.” “Mislim da su cijene goriva dosegle gornju granicu i da bi država trebala reagirati i smanjiti poreze.” “Ljudi moji, benzin je poskupio, cijene u dućanima divljaju, užasno, sve je poskupilo. Država treba reagirat kako bi barem malo zaustavila val poskupljenja.” “Poskupljenja će ići dalje, ne očekujem da će to stat. Jedino što se nadam da vožnja neće biti par-nepar kao nekada.”

No, kada su u pitanju cijene plina i struje za kućanstva, premijer umiruje – situacija je sigurna do proljeća.