NAJSIROMAŠNIJI USKRS: Čak 60 posto građana na srdelama, daleko od bakalara!

SINDIKAT O USKRSNOJ KOŠARICI: Za onu najskromniju treba 600, a za najskuplju i 1.600 kuna!

Uskrsni blagdani znače i veću potrošnju, ali većina građana morat će se zadovoljiti skromnom košaricom.

Izvješće: Ines Cvitanović

U značajnoj manjini su oni koji će se ovih blagdana gostiti bakalarom i slasticama, dok će se većina morati zadovoljiti srdelama.

“Analize govore u skromnijoj košarici se nalazi gotovo 60 posto građana, dok u onoj najbogatijoj jedva do 15 posto”, otkrila je Media servisu Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK.

Uskrsna potrošnja prati se kroz tri košarice: skromnu, srednju i bogatu i prati razdoblje od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. Prema njihovim izračunima skromna košarica teška je do 550 kuna, srednja do 1 000, najbogatija do 1.500 kuna.

U skromnoj košarici nalaze se piletina, jeftiniji dijelovi svinjetine i srdele, dok u bogatijoj ima mjesta za janjetinu, skuplje dijelove teletine, kvalitetnu bijelu ribu, bakalar, grickalice, namirnice za kolače.Iako promet u trgovinama na malo raste više od dvije godine i lagano se približavamo brojkama na razini predkrizne 2008. koja se, ističe Ravlić, smatra zlatnom godinom trgovine, procjene što se tiče samog Uskrsa ipak se kreću na razini prošlogodišnjih brojki. I na kraju poziv iz Hrvatske gospodarske komore.

“Ovim putem ispred HGK pozvali bi građane da kada kupuju ovih blagdana da vode računa da kupuju domaće, hrvatske proizvode, jer potvrđivanjem vlastite kvalitete štitimo vlastitu proizvodnju, potičemo gospodarski rast i osiguravamo bolju budućnost sebi i svojoj djeci.”

A u iščekivanju bolje budućnosti Nezavisni hrvatski sindikati podsjećaju da je i u ovim trenucima u Hrvatskoj više od 216 tisuća nezaposlenih, prema podacima s kraja veljače više od 328 tisuća građana ima blokirane račune i dug od 41,6 milijardi kuna. 10.631 radnik prema posljednjem popisu Porezne uprave nije primio plaću i tako dalje.

Krešimir Sever iz NHS-a.”Ako se zna da u RH prosječnom kućanstvu nedostaje jedna četvrtina prihoda da bi pokrili redovite mjesečne rashode onda se jasno vidi da sve ono što je izvanredni rashod od rođenja djeteta, ne daj Bože smrti u obitelji do obilježavanja blagdana ako se blagdani žele obilježiti na neki tradicionalan način onda to traži dodatne izdatke”, rekao je Sever.