NAJNOVIJI PODACI: Rusi i Bjelorusi više nisu na vrhu zemalja gdje se najviše pije

Podijelite članak

pijanstvo, alkoholizam

Rusi i Bjelorusi, koji su slovili za one koji najviše piju, više nisu na tronu, jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Litavci piju najviše na svijetu.

Litavci piju čak 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika, a jedan je psiholog to okarakterizirao ovako:

“Za to je kriv litavski pesimizam, jer nije ovdje život toliko loš, ali takav nam je karakter, pa tugu utapamo u alkoholu”.

Litvanska vlada pokušava stvari dovesti u red. Tako se zabranjuje reklamiranje alkoholnih pića, koja su i opterećena visokim porezima i trošarinama.

Strategiju kojom se namjerava smanjiti konzumaciju alkohola za 25 posto vlada je donijela još 1998. godine, a konzumacija alkohola je porasla za 130 posto!

Zanimljivo je i to kako je seljačko-zelena koalicija prošle godine iznenađujuće došla na vlast upravo zbog predizbornih obećanja kako će se boriti i smanjiti alkoholizam.

Nedavno je donešen i zakon po kojem je prag za legalnu konzumaciju alkohola sa 18 godina podignut na 20 i sada se očekuju neki rezultati.

Oni koji su za borbu protiv alkoholizma optužuju državu da je medicinska pomoć za ovisnike i dalje rijetka, te da u cijeloj zemlji ima tek pet centara za rehabilitaciju alkoholičara.

Zamjera se i što na popisu lijekova koje financira država nisu oni kojima se može pomoći alkoholičarima.

 

 

 

Komentiraj