NAJNOVIJI PODACI: Otkako je ministar Kujundžić čeka se dulje na preglede

Podijelite članak

Ništa novo nažalost kada se spominju redovi u našem zdravstvu, pa i sve druge nedaće, za koje se ne nalaze rješenja. A najnoviji podaci kažu kako je situacija sve gora.

U prosjeku se na operacije srca, magnetsku rezonancu i slično čeka od šest mjeseci do godinu dana, a negdje i duže.

Tako je N1 prvi objavio najnovije podatke o listama čekanja i to za razdoblje kada je Ministarstvo zdravstva preuzeo Milan Kujundžić. Broj narudžbi povećao se za otprilike 170 tisuća, a produljilo se i prosječno vrijeme čekanja na preglede – umjesto 140 dana, sada su to 163 dana.

Zaključno s prvim mjesecom nove godine najviše je pacijenata naručeno na kontrolne kardiološke preglede, njih gotovo 37.000, što je dvostruko više nego 2016. godine. Slično stanje i s ultrazvukom srca. Osim što je broj narudžbi veći za tri puta, 2016. godine na red se moglo doći za pet mjeseci, sada je to osam mjeseci. No, nije u svim bolnicama jednako.

U radiologiji, posebice magnetskoj rezonanci – brojke su također u porastu. Na magnetsku se prije tri godine čekalo devet mjeseci, sada godinu i više. Pozitivan pomak vidljiv je tek kada je u pitanju CT. Zanimljiv je podatak prvog onkološkog pregleda. 2016. godine bile su 64 narudžbe, 2019. taj broj ostao je isti. No vrijeme čekanja neočekivano se povećalo. Za isti broj narudžbi pacijenti su tako prije tri godine čekali mjesec dana, sada čekaju dva mjeseca.

 

Komentiraj