NAJNOVIJI CRO DEMOSKOP: Prvi put Možemo! ispred SDP-a, a HDZ je prvi

Najnovije istraživanje CRO Demoskop, koje je za RTL napravila agencija Promocija Plus, govori kako i dalje vodi HDZ i da su pale sve važnije oporbene stranke, a prvi je put Možemo! pretekao SDP koji je imao turbulentne dane.

HDZ je prvi a biralo bi ga 27,6 posto ispitanika. Možemo! na drugom mjestu ima 17,1, a SDP na trećem mjestu 16,1 posto. Most ima 6,7 posto, a Domovinski pokret tek 3,7 posto.

Svi ostali su daleko, od HSS-a (1.3 posto), koliko imaju Centar, Fokus i Živi zid, javlja RTL.

Tomašević pada

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović, koji je s gotovo 22 posto povećao prednost na vrhu u odnosu na rujan (18.7 posto). Rast, ali blaži, bilježi i predsjednik vlade. Andrej Plenković najpozitivniji je za gotovo 18 posto ispitanika. Tomislav Tomašević ostaje treći, ali treći mjesec zaredom potpora mu pada (listopad 9.9 posto – rujan 12.8 posto).

Svi ostali su daleko: od ministra financija Zdravka Marića (listopad 2.1 posto – rujan 2.5 posto) koji je četvrti.

I dalje je najviše građana koji poručuju da je najpozitivniji političar – nitko (22.6 posto). Prošli mjesec to je mislilo 21.6 posto ispitanika.

Najnegativniji Plenković, drugi je Milanović

S nešto nižim negativnim doživljajem, premijer Plenković ostaje najnegativac u zemlji; stav je to gotovo četvrtine ispitanika (listopad 23.6 posto – rujan 24.2 posto). Predsjednik Milanović ostaje drugi izbor, uz značajniji pad negativnog doživljaja (listopad 11.9 posto – rujan 14.1 posto). Peđa Grbin (listopad 4.8 posto – rujan 2.1 posto) udvostručio je negativni doživljaj i skočio na treće mjesto.

Slijede predsjednik sabora Jandroković (listopad 4.6 posto – rujan 2.7 posto), pa i dalje potpredsjednik sabora Miroslav Škoro (listopad 4.3 posto – rujan 6.4 posto), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (listopad 2.8 posto – rujan 1.6 posto), pa Milorad Pupovac (listopad 2.5 posto – rujan 2.7 posto).

U top deset najnegativaca su i Zlatko Hasanbegović (listopad 1.6 posto – rujan 2.1 posto) i Hrvoje Zekanović (listopad 1.6 posto – rujan 0.7 posto), a da su negativni svi političari misli gotovo 12 posto građana. Prošli mjesec to je mislilo skoro 13 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, vlade i Sabora

Tu su i ocjene Ureda Predsjednika, vlade i Sabora gdje je, prilično neočekivano, ali kod svih vidljiv – rast. Pantovčak je podebljao trojku iz rujna (3.09) i približio se vrlo dobrom (3.21). Dobar tri (2.51) u listopadu imaju i Banski dvori, u rujnu to je bilo 2.44, a iako je prosječna ocjena nešto viša, parlamentu je ostao dovoljan (dva). Mjesec prije to je iznosilo 2.15.

Smjer kretanja zemlje

Smjer kretanja zemlje još više građana smatra pogrešnim – gotovo 63 posto. Mjesec dana prije bilo ih je 62 posto. Optimističnih je slično kao i u rujnu, 23 posto, s tim da je među njima najviše glasača vladajućeg HDZ-a.