NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Živi zid sve jači – lovi SDP, koji ima najgori rejting u tri godine

živi zid, bunjac, sinčić, pernar

HDZ je i po najnovijim rezultatima istraživanja prva opcija, SDP opasno pada, a Živi zid nezadrživo raste i ozbiljna je treća opcija.

HDZ ima potporu gotovo trećine birača, a rejting stranke kroz godinu se kretao od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku 31,9 posto ispitanika.

Sve je lošiji SDP, koji je trenutno na 18,9 posto potpore birača i već treći mjesec im popularnost pada. Za dva mjeseca stranka je izgubila 4,5 posto potpore birača, a još je gori podatak da je to i najlošiji rejting stranke u zadnje tri godine. SDP je lošije stajao samo u studenom 2014. kada je mogao računati na potporu od 17,5 posto, kažu rezulati najnovijeg istraživanja Crobarometra Dnevnika Nove TV.

Zadovoljstvo je sigurno u Živom zidu, jer završava godinu s potporom od 12,4 posto. Već peti mjesec uzastopno rastu. Most više nije treća opcija, jer završavaju godinu s potporom od 7,3 posto, a i cijelu godinu rejting stranke se kretao od 5,7 do 10,1 posto.

Pametno, kao nova politička opcija je na 3 posto. HSS godinu završava kako je i počeo 2,7 posto. HNS ima 2,5 posto, dok stranka Milana Bandića uživa potporu od 2,3 posto, HSU 2,2, IDS 1,9, a GLAS je na 1 posto potpore.

Vlada završava godinu sa 62 posto građana koji ne podržavaju Banske dvore, dok njih 29 posto podupire vladine politike.

Da će vladina će koalicija opstati do kraja mandata – misli to 74 posto ispitanika, a da neće, misli pak njih 18 posto i taj broj i dalje pada.

Čak 69 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Da ide u dobrom misli njih 22 posto, a ne zna njih 9 posto.

Komentiraj