NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Koliko će se građana cijepiti i što kažu protivnici cijepljenja?

Istraživanja o tome koliko se građana namjerava cijepiti protiv koronavirusa pokazivala su do sada skeptičnost prema novom cjepivu, ali najnovije istraživanje agencije Promocije plus za RTL, provedeno na 1300 građana, pokazuje da interes za cijepljenje raste.

Cijepiti se planira ukupno više od polovine hrvatskih građana – 43,5 posto kaže da će se cijepiti čim to bude moguće, a 14,2 posto su nešto oprezniji i dodaju – cijepit ću se, ali prvo da vidim kakve će biti posljedice na druge. Svaki treći Hrvat ili njih 31 posto neće se cijepiti, a 11,3 posto ih još nije odlučilo, objavio je RTL.

Cijepljenju protiv koronavirusa nešto su skloniji muškarci – namjerava se cijepiti njih 60,4 posto. Kod žena je interes nešto slabiji – 55,5 posto. Interes raste s godinama pa su najveći pobornici cijepljenja ljudi između 61 i 70 godina – dvije trećine njih bi se cijepilo (73 posto). A očekivano – to želi samo trećina mlađih od 30 (36,9 posto).

Za cijepljenje su najviše zainteresirani stanovnici Istre i Primorja – njih gotovo 70 posto (69,9 posto) namjerava primiti cjepivo. Slijede Zagreb i okolica sa 61,7 posto, sjeverozapadna Hrvatska s 58, Dalmacija s 56,5, te središnja i gorska Hrvatska s 53,1 posto. Najpodjeljeniji oko cijepljenja su Slavonci – 49 posto ih se želi cijepiti.

Nešto više od polovine ispitanih (50,2 posto) zabrinuto je zbog mogućih nuspojava. Nešto je manje – 44,9 posto – onih koje nuspojave ne brinu, a jasan stav još nema oko 4,9 posto ljudi. Kada govorimo o razlozima ZA cijepljenje – najviše ljudi, njih 26,3 posto kaže da nema vraćanja života u normalu bez cijepljenja. Gotovo jednako toliko (26 posto) ih misli i da je to jedini način da se zaustavi epidemija, dok se 21,9 posto boji korone i posljedica na zdravlje. 15,8 posto misli da će cijepljenjem zaštititi druge, obitelj, kolege i prijatelje, 8,7 posto drži da će cjepivo i ovaj put iskorijeniti bolest baš kao u slučaju tuberkuloze, ospica i sl., a ostale razloge navodi nešto više od jedan posto (1,3).

Glavni argument protivnici cijepljenja navode da je cjepivo napravljeno prebrzo i time je nesigurno – tako misli 45,5 posto njih. 13 posto je protiv svakog cijepljenja pa i ovog protiv korone, 9,2 posto uvjereno je da su zdravi i snažnog imuniteta pa im cjepivo ne treba. 8,7 posto kaže da je korona podvala i laž te da opasnost ne postoji, dok 6,1 posto navodi zdravstvene razloge poput teških alergija ili autoimunih bolesti.

 

 

 

Komentiraj