NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: HDZ vodi kolo, SDP im je za petama, a potom Domovinski pokret

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus pokazuje kako vodi HDZ s 30,2 posto potpore, dok ima za vrat puše SDP s potporom od 27,8 posto.

Koronakriza donijela je rsta HDZ-u, ali i SDP-u, razlika je ostala na razini statističke pogreške.

Treća snaga i dalje je Domovinski pokret Miroslava Škore koji bilježi blagi pad – podržava ih 10,1 posto birača, objavio je RTL.

Ostale stranke i opcije ne prelaze izborni prag. Most, koji pregovara o koaliranju sa Škorom, na 4 je posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, na 2,7 je posto, a ispod 2 posto su i IDS (1,9 posto) i HNS (1,6 posto). Još niži rejting ima Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (1 posto).

Ispod 1 posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto) – stranka koja je u međuvremenu promijenila i ime i vodstvo. Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto) te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). Ostaje visok postotak neodlučnih – 11,5 posto.

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh su zauzeli premijer i predsjednik, a prvi odabir u svibnju je premijer Andrej Plenković. Tako misli 20 posto ispitanika. Zoran Milanović ima 18,6 posto, Vili Beroš (15,4 posto). Miroslav Škoro je na 4,1 posto, ministar Zdravko Marić 1,9 posto, a unatoč rastu SDP-a, još niže je njegov šef Davor Bernardić (1,6 posto).

Bandić i Plenković najnegativniji političari – Bandić (18,5 posto), a premijer Plenković 11,2 posto.

Pad optimizma kod građana – smjer zemlje sada podupire 34,4 posto, dok ih je u travnju bilo više od 51,1 posto. Padaju i ocjene i Saboru (2,40) i Vladi (2,56) i Pantovčaku (3,01) – iako Ured Predsjednika i dalje ima najbolju prosječnu ocjenu, ujedno bilježi i najveći pad, pa umjesto vrlo dobre ocjene novi predsjednik sada ima – trojku.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!