NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: HDZ pada, ali vodi – SDP je drugi, a potom Možemo!

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za veljaču.

Unatoč epidemiji, aferama u vladajućoj stranci, potragama za kandidatima na lokalnim izborima i potresima, potresa na političkoj sceni zapravo i nema, javlja RTL.

HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima. Uz blaži pad u odnosu na početak godine bira ih 27,7 posto ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP – 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto.

U stopu ih prati Most (7,3 posto), a uz rast rejtinga približio se i Domovinski pokret (7,2 posto). Centar stoji nešto lošije stoji nego u siječnju – 2,1 posto, a slijedi  IDS (1,6 posto).

Ispod toga su HSS (1,5 posto), pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (1,3 posto) i Živi zid s 1 posto.

Svi ostali, pa tako i partneri vladajuće koalicije; i HSLS (0,7 posto) i Čačićevi Reformisti (0,8 posto) su ispod 1 posto. Neodlučnih je iz mjeseca u mjesec sve više – u veljači 15,6 posto.

Nešto manje odlučno nego u siječnju, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Također s nešto lošijim rejtingom, ali drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto). Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor, ali i dalje je daleko od vodećeg dvojca.

Još su dalje svi ostali: Tomislav Tomašević (2,6 posto) koji želi biti gradonačelnik Zagreba, pa Zdravko Marić (2,3 posto) koji neće biti kandidat i Miroslav Škoro (1,7 posto) koji oko te kandidature i dalje dvoji.Ispod 2 posto su i Nikola Grmoja (1,6 posto) i Vili Beroš (1,6 posto), a najviše ispitanika, više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko (20,2 posto)!

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je isti dvojac. Najviše ispitanika, 3 postotna boda više nego u siječnju, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto) kao najnegativnijeg političara u zemlji. Negativni doživljaj smanjio je predsjednik Republike Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika.

Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto) koji to želi biti i iduće 4 godine.Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva. Ministra Ćorića u siječnju je tek 0,1 posto ispitanika negativno ocijenilo.