NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: HDZ na vrhu, Možemo stiže SDP, a Domovinski pokret u padu

Objavljen je novi CRO Demoskop, anketa RTL-a i Promocije plus za rujan koja otkriva kakav je rejting stranaka i političara nakon ljetne stanke.

Vladajuća stranka već uobičajeno je prvi izbor i to s još izraženijom prednošću u odnosu na druge stranke. HDZ bira nešto više od 27 posto građana (27,4 posto u prethodnom mjerenju u srpnju).

SDP-ov rejting pada u odnosu na srpanj; stranka koja je znamo nedavno izbacila četvero parlamentarnih zastupnika u novu saborsku sezonu vraća se s manje od 18 posto potpore (u odnosu na 18,7 posto u srpnju). Prednost pred Možemo! u okviru je statističke greške. Platforma koju vodi gradonačelnik glavnog grada nastavlja rasti – sada su na 17,2 posto (u odnosu na 16,9 posto u srpnju).

Dijelom i na krilima rijetko viđene drame u Domovinskom pokretu raste i MOST. Sada su na 7,7 posto (u srpnju su bili na 4,8 posto) dok obezglavljeni Domovinski pokret bilježi nikad lošiji rejting – ispod četiri posto (prema srpanjskih 6,4 posto)! Od početka sukoba u stranci izborna podrška gotovo je prepolovljena, javlja RTL.

Najpozitivniji političari

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast. Gotovo 19 posto smatra ga najpozitivcem (prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju). Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto. Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju (ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja).

Najnegativniji političar

Na ljestvici najnegativaca vrh i dalje drži premijer Plenković. U odnosu na srpanj nešto ga manje građana vidi u negativnom svjetlu (24,2 posto u odnosu na 26,3 posto iz srpnja), a pad negativnog doživljaja još je izraženiji kod predsjednika Republike Milanovića (14,1 posto izbora u odnosu na srpanjskih 19,7 posto).