NAJNOVIJA IDEJA: Bandić osniva zdravstveni holding u Zagrebu

Podijelite članak

milan bandić, skupština

Zagrebačka hitna pomoć dobiva 55 automatskih vanjskih defibrilatora, koji će se nalaziti u vozilima sanitetskog prijevoza. Defibrilatore je osigurao Grad Zagreb, a trebali bi stići do nove godine. Ravnateljica Nastavnog zavoda hitne medicine Grada Zagreba Silvija Hunyadi-Antičević.

Piše: Kristina Bokanić

“Uvođenje automatskih vanjskih defibrilatora i u svaki tim sanitetskog prijevoza uvjereni smo da će pridonijeti povećanom preživljavanju i većem zadovoljstvu građana Zagreba radom naše hitne pomoći.”

U zagrebačkoj Hitnoj pomoći rade 424 djelatnika, na razini grada djeluje 61 T1 tim, 10 T2 timova, dva motorista koja čine T3 tim te 41 tim sanitetskog prijevoza. Zagrebačka hitna pomoć među najbržima je u Europi, s obzirom na vrijeme dolaska do mjesta nesreće.

“U prošloj godini što se tiče intervencija hitne medicinske pomoći, imali smo preko 90 tisuća takvih intervencija i isto tako 130 tisuća sanitetskih prijevoza. Vrijeme za koje dolazimo u Zagrebu, za prvi stupanj hitnosti, u prosjeku, prema podacima u prvih šest mjeseci ove godine, na mjesto intervencije naše vozilo dođe za 7 minuta i 19 sekundi, a naš tim T3 na motorima stigne za 5 minuta i 46 sekundi.”

Hitna pomoć na motoru pokazala se velikim uspjehom, kaže član T3 tima Branimir Bauer.

“Oformljeni smo prije tri godine. Imamo velike uspjehe, pogotovo u reanimaciji i u samom dolasku i započinjanju intervencije.”

U nabavci su još dva motora za T3 tim, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pohvalivši rad zagrebačke hitne medicine zbog čega će, kaže, predložiti Gradskoj skupštini da se iduće godine, na Dan grada, dodijeli Nagrada Grada Zagreba najstarijem djelatniku ili djelatnici Zavoda za hitnu medicinu. Ima Bandić još ideja.

“Do nove godine izići ću s prijedlogom pred skupštinom da se sukladno pozitivnim zakonskim propisima spoje organizacijske cjeline u zdravstvenim institucijama grada Zagreba i formira svojevrsni zagrebački zdravstveni holding. To znači racionalizirati troškove, objediniti zajedničke funkcije, zajedničku nabavu i ono što je najbitnije da medicinari rade svoj posao, a oni koji trebaju računati da računaju”, rekao je Bandić.

Ideja gradskog ureda za zdravstvo je educiranje osnovnoškolske djece o oživljavanju, najavio je pročelnik ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“U svijetu se djeca već od 12 godina smatraju spremnima i sposobnima da mogu taj proces reanimacije, oživljavanja napraviti i tako da je naša intencija da uđemo praktički u sve škole i da napravimo tečaje da obučimo mlade ljude. U pregovorima smo i s ministarstvom i sa školskim sustavom da nam se omoguće oni u okviru nastave zdravstvenog odgoja. Smatramo ovo jednim od prioritetnih pitanja.”

Svakom minutom odgode defibirilacije, šanse za preživljavanje smanjuju se za 10 posto. Stoga će Zavod za hitnu medicinu održati 13. listopada održati javno zdravstvenu edukativnu akciju postupka oživljavanja.

Komentiraj