NAJNOVIJA ANKETA: U utrci za predsjednika države pjevač Miroslav Škoro na trećem mjestu!

Podijelite članak

U redovitom mjesečnom istraživanju HRejting HRT je donio rang listu potencijalnih predsjedničkih kandidata, a ona donosi i veliko iznenađenje. Popularni pjevač Miroslav Škoro, koji i nije najavio kandidaturu, našao se na trećem mjestu!

To je dosad najveće istraživanje o raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica, sa čak 1400 ispitanika.

HDZ-ova potencijalna kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%), koji neznatno, ali ipak raste, a nitko ga niti vidi niti čuje.

Miroslav Škoro je prvi put u anketi i već je treći s 9,4% potpore birača. Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec – gotovo 3% (-2,8%). Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Čije glasove dobiva Miroslav Škoro? Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice – Markom Perkovićem Tompsonom. Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Kako aktualna predsjednica i Zoran Milanović prolaze u drugom krugu izbora? Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju.

U drugom krugu osvaja 53,9%. To je gotovo 14,7 više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće – sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović.

Ali predsjednička utrka sigurno bi bila neizvjesnija kad ne bi bilo više od 9% (9,2%) SDP-ovih birača koji, prema HRejtingu, u 2. krugu zaokružuju kandidatkinju HDZ-a. Nasuprot tomu, Zoranu Milanoviću ide trostruko manje HDZ-ovih glasova (3,3%).

 

Komentiraj