NAJNOVIJA ANALIZA: Najskuplji stanovi u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu

U 2022. godini na tržištu nekretnina ostvareno je 116.734 kupoprodaje, što je u odnosu na 2021. pad od 12,9 posto, no istovremeno je za 6,3 posto porasla ukupna vrijednost prodanih nekretnina, na 8,5 milijardi eura, istaknuto je na skupu “Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske”.

Stručni skup su u Novinarskom domu organizirali Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), a prema podacima iz predstavljene publikacije “Pregled tržišta nekretnina RH u 2022. godini”, vrijednost prodanih nekretnina od 8,5 milijardi eura predstavlja 13 posto lanjskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pri čemu su najznačajniji udio u vrijednosti ugovorenih kupoprodaja zabilježili stanovi, 43 posto, javlja HRT.

Slijede obiteljske kuće s 24,3 posto, te građevinska zemljišta, s udjelom od 17,4 posto. Za razliku od 2021. godine, kada su po broju kupoprodaja na tržištu nekretnina prednjačila poljoprivredna zemljišta, u 2022. najviše je bilo kupoprodaja stanova, 29.952, što čini 25,7 posto od ukupnog broja. Slijede kupoprodaje poljoprivrednih zemljišta, pa građevinskog zemljišta te obiteljskih kuća.

Usporedbe radi, u 2021. godini ostvaren je međugodišnji rast broja kupoprodajnih transakcija za 30 posto, dok je u 2020. zabilježen pad na godišnjoj razini od 7,7 posto.

Ovo je šesti po redu pregled hrvatskog tržišta nekretnina, a publikaciju je predstavila znanstvena savjetnica iz EIZ-a Ivana Rašić, koja je voditeljica projekta.
Kao specifično za 2022. godinu Rašić je istaknula pad prometa poljoprivrednim i građevinskim zemljištem, dok su ostale vrste nekretnina zabilježile rast. Cijene svih tipova nekretnina lani su rasle, dok su kod građevinskih zemljišta ostale nepromijenjene u odnosu na 2021. godinu, navela je Rašić.

Očekivano, Grad Zagreb prednjači prema broju lani ostvarenih transakcija, njih 16.511, slijede ga urbana središta u priobalju – Zadar s 2.460 kupoprodaja, Split s 2.419 i Rijeka s 2.168 kupoprodaja, dok se u kontinentalnom dijelu zemlje izdvaja Osijek s 2.011 kupoprodaja.

Većina kupoprodaja se odnosi na kupoprodaju stanova/apartmana, koje su učestalije u urbanim središtima, odnosno velikim gradovima.

Kupoprodaje građevinskog zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja, na otocima te u dijelu zaobalja Istre i srednje Dalmacije, dok u ostatku Hrvatske prevladavaju kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, navedeno je u publikaciji.

Foto: Pixabay.com

Najskuplji stanovi u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Splitu

Veliki utjecaj na cijene nekretnina u priobalnim jedinicama lokalne samouprave naravno ima turizam, pa tako najvišu medijalnu cijenu stana/apartmana po kvadratnom metru bilježi Rovinj, 2.690 eura, slijedi Opatija s 2.634 eura, Dubrovnik s 2.558 eura i Split s 2.547 eura.

Medijalna cijena u rasponu od dvije do 2,5 tisuće eura zabilježena je u 11 jedinica lokalne samouprave, a isključivo se radi o priobalnim i otočnim gradovima i općinama.

Nadalje, od 54 jedinice lokalne samouprave u kojima su postignute medijalne cijene stana između 1.501 i 2.000 eura po kvadratnom metru, njih 51 se nalazi u priobalju i na otocima, a samo su tri veći u kontinentalnom dijelu zemlje – Grad Zagreb s medijalnom cijenom od 1.929 eura, te Velika Gorica i Stupnik.

U 48 jedinica lokalne samouprave medijalne cijene stanova su se kretale od 1.001 do 1.500 eura, a većina ih se, 33, također odnosi na priobalno područje i otoke.

Medijalne cijene stanova/apartmana do 500 eura po kvadratnom metru obilježavaju ruralne predjele i većinu jedinica lokalne samouprave smještenih u središnjem i istočnom dijelu Hrvatske, njih 22, pokazala je analiza koju je za resorno ministarstvo izradio Ekonomski institut.

Obiteljske kuće višestruko su skuplje u jadranskim jedinicama lokalne samouprave u odnosu na kontinentalne, a s najvišim medijalnim cijenama izdvajaju se Cres (2.897 eura po m2) i Vis (2.450 eura). S druge strane, medijalne cijene obiteljskih kuća do 200 eura po metru kvadratnom zabilježene su u najvećem broju jedinica lokalne samouprave, njih 239, od kojih je većina smještena u kontinentalnim i ruralnim dijelovima zemlje.