NAJMOĆNIJE ŽENE SVIJETA: Na čelu je Ursula von der Leyen, sjajan uspon Giorgie Meloni

Ursula von de Leyen, njemačka demokršćanka i predsjednica Europske komisije te majka sedmero djece, koja je 1. siječnja ove godine posjetila Zagreb i koju je ugostio hrvatski premijer Andrej Plenković, proglašena je najmoćnijom ženom svijeta u 2022. godini.

To je, među ostalim, objavilo talijansko izdanje američkog časopisa Forbes, istaknuvši drugu i treću te šestu najmoćniju ženu svijetu među njih 100.  U obrazloženju te odluke stoji  da je Ursula von der Leyen taj primat  postigla zbog uloge tijekom rata u Ukrajini i upravljanja pandemijom.

Na 2. mjestu je Christine Legarde, direktorica Europske središnje banke i 3. mjestu Kamala Harris, potpredsjednica SAD. Međutim, veliko iznenađenje predstavlja Giorgia Meloni, talijanska političarka, predsjednica političke stranke Fratelli d’Italia (Talijanska braća) i predsjednica talijanske vlade. Naime, nikad ni jedna Talijanka nije bila ni među prvih deset!

Za Meloni u obrazložnju stoji: “Kao najdesnija šefica talijanske vlade od kraja Drugog svjetskog rata, Meloni je kontroverzna osoba, čija je politička budućnost i dalje neizvjesna. Unatzoč tome, njezin uspjeh predstavlja postignuće za žensko vodstvo, makar samo zato što je jedina žena koja vodi zemlju G20.”

Nadalje. za Meloni se kaže i kritički dio biografije da se  s 15 godina pridružila stranci Talijanskom društvenenom pokretu koju su osnovali pristaše bivšeg diktaora Benita Mussolinija i  koja je opisana kao neofašistička. I na kraju da je Meloni u lipnju prošle godine izjavila: “Da prirodnoj obitelji”.

Prema pisanju talijanskih medija, 6. mjesto na ljestvici 100 najmoćnijih žena svijeta je veliki uzspjeh. Dakako, desničarski mediji, osobito rimski Secolo d’Italia puni su hvale za Giorgiu Meloni, kojoj je 27-muškarac prijetio smrću kao i njenoj 6-godišnjoj kćerki Ginevri. Iako je uhićen i protiv njega se vodi sudski istražni postupak, državnoi tužiteljstvo još uvijek nije otkrilo njegov identitet, osim koliko ima godina i da nije nikada zaposlen.

Za rangiranje Forbesove liste glavni parametri su novac, mediji, utjecaj i sfera utjecaja.

(Armando Černjul)