NAJKRAĆI MANDAT U POVIJESTI: Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

Britanska premijerka Liz Truss rekla je u četvrtak da podnosi ostavku, nakon samo šest tjedana na mjestu čelnice britanske vlade, prenose agencije.Pred desecima novinara rekla je da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Kazala je da ne može ispuniti mandat za koji su je izabrali Torijevci te da podnosi ostavku.

Truss je rekla da je kralja Charlesa III. obavijestila da podnosi ostavku, a funkciju će obnašati dok se ne izabere njezina zamjena, javlja HRT.

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je bila suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.

Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini proračun’ s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti.