NAJEZDA KOMARACA: Nemamo ih više nego prije – poručuju iz Grada Zagreba

Bitka protiv komaraca u Zagrebu nije baš uspješna, ako se pita građane koji tvrde da im ovi insekti više nego ikada smetaju i onemogućuju provod u prirodi i popodnevnu šetnju. Poslali smo upit u Grad Zagreb oko toga vrši li se i dalje dezinsekcija.

Izvor: Media servis

”Grad Zagreb organizira provedbu suzbijanja komaraca (dezinsekcija komaraca) na temelju „Programa mjera i Provedbenog plana preventivne i obvezne preventivne dezinsekcije komaraca na području Grada Zagreba za 2023. godinu“ i provedenog javnog natječaja putem kojeg je izabrana privatna tvrtka izvoditelj dezinsekcije.

Program mjera i Provedbeni plan izrađuje Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradom, te obavlja stručni nadzor nad provedbom mjera suzbijanja komaraca. Suzbijanje komaraca na području Grada Zagreba u 2023. godini provodi se kontinuirano od proljeća te će se provoditi do kraja godine.

Tvrtka koja ove godine provodi suzbijanje komaraca i kojoj se građani mogu obratiti je TEHINSPEKT, a kontakti se mogu pronaći na web-stranicama Grada Zagreba. Suzbijanje razvojnih oblika komaraca u leglima (larvicidne mjere) provodi se kontinuirano svakih dva tjedna u svim zabilježenim i prijavljenim leglima komaraca od strane građana, a što uključuje i ulične slivnike tijekom ljetnih mjeseci.

Nakon primljene pritužbe građana na komarce, izvoditelji suzbijanja komaraca obavljaju terenski izvid i provedbu suzbijanja komaraca. Prema izvješćima tvrtke TEHINSPEKT d.o.o. i izvješćima Nastavnog zavoda, ovo ljeto nemamo veći broj komaraca od prethodnih ljeta, a poziva građana radi komaraca je manje nego ih je bilo tijekom ljeta prethodnih godina. Povećan broj je zabilježen mjestimično na manjim mikrolokalitetima”, odgovorili su nam iz Grada Zagreba.