“NAJ” ŽIVOT ZA ŽENE: Za rodnu jednakost treba još 162 godine – u ovim zemljama ne treba

Iako nijedna zemlja nije u potpunosti ukinula rodnu nejednakost, skandinavske države postižu najveći napredak, pokazalo je ovogodišnje izvješće Ekonomskog foruma o rodnoj nejednakosti u svijetu.

Izvješće je objavljeno u lipnju, a analiziralo je rodnu ravnopravnost u 146 zemalja svijeta, rečeno je iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Studija je otkrila da se globalna rodna nejednakost smanjila za 68.4 posto, što je porast od 0,3 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je smanjenje iznosilo 68,1 posto.

U izvješću se uspoređuje rodna nejednakost u četiri područja: sudjelovanje u gospodarstvu i prilike, obrazovanje, zdravlje i političko osnaživanje. WEF navodi kako se podaci prikupljaju kroz najnovije statistike iz međunarodnih organizacija, ali i ankete.

“Globalna rodna nejednakost u područjima zdravlja i obrazovanja smanjila se tijekom protekle godine, no napredak po pitanju političkog osnaživanja potpuno je izostao, a po pitanju ekonomske participacije, nejednakost se povećala,” izjavila je Saadia Zahidi, izvršna direktorica WEF-a.

Ako svijet nastavi trenutnim tempom, bit će potrebna 162 godine da se postigne rodna jednakost u politici i 169 godina da dođe do rodne jednakosti u gospodarstvu i pristupu prilikama, stoji u izvješću.

Popis 10 zemalja s najmanjom stopom rodne nejednakosti donosi Business Insider:

10. Belgija

Belgija je, stoji u izvješću, dosegla 79,6 posto rodne ravnopravnosti.

Puna ravnopravnost postoji u polju obrazovanja, a nejednakost se smanjuje u polju politike. U Belgiji, kaže WEF, 42.7 posto članova parlamenta čine žene.

9. Litva

Litva je dosegla 80 posto rodne ravnopravnosti. Postigla je 98,9 posto ravnopravnosti u polju obrazovanja i 98 posto ravnopravnosti u polju zdravlja i preživljavanja.

Zemlja također ima ženu na poziciji premijerke od 2020. godine.

8. Namibija

Na osmom mjestu nalazi se Namibija s 80,2 posto ravnopravnosti, što ju čini najbolje pozicioniranom subsaharskom afričkom zemljom na popisu.

WEF kaže kako je Namibija postigla punu ravnopravnost po pitanju zdravlja i preživljavanja, kao i obrazovanja – iako upozoravaju da su obje vrijednosti niske i za žene i za muškarce.

Namibija također ima ženu premijerku od 2015.

7. Nikaragva

Nikaragva je postigla 81,1 posto rodne ravnopravnosti i najbolje je pozicionirana zemlja Latinske Amerike na popisu, stoji u izvješću. Ova država i prošle godine bila je sedma na popisu.

I dok je Nikaragva postigla rodnu ravnopravnost po pitanju obrazovanja, zaostaje u polju sudjelovanja u gospodarstvu i prilikama za žene, gdje je postigla tek 64 posto ravnopravnosti.

6. Njemačka

Njemačka je od prošle godine skočila za čak četiri pozicije i došla na šesto mjesto u ovogodišnjem izvješću. Postigla je ravnopravnost od 8,5 posto.

Napredak se uvelike odnosi na povećanje ministarskih i parlamentarnih pozicija u zemlji koje obnašaju žene.

Usto, Njemačka je dosegla i ravnopravnost na svim razinama obrazovanja osim sekundarnog, stoji u izvješću.

5. Švedska

Švedska je zadržala petu poziciju od prošlogodišnjeg izvješća, kaže WEF.

Postigla je ravnopravnost od 81,5 posto i u potpunosti dosegla jednakost u polju obrazovanja.

4. Novi Zeland

Na četvrtom mjestu nalazi se Novi Zeland koji je postigao 85,6 posto rodne ravnopravnosti.

Kada je riječ o političkom sudjelovanju, zemlja je imala ženu na poziciji čelnika države 16 od posljednjih 50 godina. Ipak, još uvijek postoji neravnopravnost od 16,5 posto u polju sudjelovanja na tržištu rada.

3. Finska

Finska se nalazi na trećem mjestu s 86,3 posto, što je porast od 0,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, u izvješću se naglašava kako je očekivana životna dob za žene u Finskoj pala za gotovo 1,5 godine od 2006.

2. Norveška

Norveška je postigla rezultat od 87,9 posto, skočivši za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

Većina napretka u zemlji došla je na polju političkog sudjelovanja: Žene sada obnašaju 50 posto ministarskih funkcija i 46,2 posto parlamentarnih mjesta.

Ipak, očekivana životna dob po rođenju za žene u Norveškoj iznosi 71,6 godina, što je 2,7 godina manje u odnosu na izvješće iz 2020.

1. Island

S jednakošću od 91.2 posto, Island je prvi na popisu četrnaestu godinu zaredom. Također je jedina zemlja koja je postigla ravnopravnost od preko 90 posto.

Po pitanju političkog sudjelovanja, Island ima ženu premijerku od 2017. godine. Usto, preko 40 posto parlamentarnih i ministarskih funkcija na Islandu obnašaju žene. Što se tiče obrazovanja, Island je gotovo postigao ravnopravnost – nalazi se na 99,1 posto.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!