NAGRADA NIKOLA TESLA: Nagrađeni inovatori za budućnost i etično poslovanje

U Hotelu Esplanade u Zagrebu uručene su Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije i Nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje.

Prenosimo priopćenje:

Za Godišnju nagradu u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli bili su nominirani Marijela Drvoderić i Leona Kovač, učenice Srednje škole Čakovec i Luka Klaić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Nagradu je osvojila učenica Srednje škole Čakovec Marijela Drvoderić. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su bili Zlatko Šakić za projekt „Sklopive električne saonice „Unique 1“, Damir Rogoz za projekt „Elektroničko upravljani krilni servomotor parne turbine“ i Tin Stanišak za projekt „Pneumatski sustav za vježbanje brzine reakcije u borilačkim sportovima“, a nagradu je osvojio Zlatko Šakić. U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani kandidati bili su Dragica Jerkov za projekt „Eko – Lika GREENNovation – dušično organsko gnojivo od sirove vune“, Frano Zanki za projekt „Plutajući nepotopivi objekt koji se ne ljulja na morskim valovima“ te Jakov Baleta za projekt „Objedinjeni model za simulaciju kaljenja vodenim sprejem“. Nagradu je osvojila Dragica Jerkov.

Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost već tradicionalno je dodijeljena u sklopu svečanog obilježavanja obljetnice rođenja Nikole Tesle i Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija – manifestacije Tesla&friends koju organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Po prvi puta u sklopu svečanosti dodijeljena je Nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje. Nagrada je dio projekta „Jačanje kapaciteta OCD-a kod upravljanja kriznih situacija i etičnog poslovanja“ koji Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost provodu u suradnji s Hrvatskom zajednicom inovatora i Centrom za razvoj osobnih potencijala Mentis s ciljem promocije i poticanja etičnog poslovanja i djelovanja na području Republike Hrvatske. Nominirani za Nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje bili su Stjepan Orešković, sveučilišni profesor, istraživač na međunarodnim znanstvenim projektima te većinski vlasnik M Plus Grupe, Dorotea Effenberger, predsjednica Uprave i vlasnica zagrebačke tvrtke Tahograf d.o.o, Darko Matt Sertić, vlasnik i direktor tvrtke Applied Ceramics te Toni Milun, osnivač i vlasnik tvrtke Milun savjetovanje d.o.o, a nagrada je pripala Stjepanu Oreškoviću. Dobitnika Nagrade na svečanosti je proglasila članica Komisije za izbor kandidata dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

U umjetničkom djelu svečanog programa nastupili su Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a prigodnim govorima uzvanicima su se obratili Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska, dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Tihomir Milovac, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sab
ora, gospodina Gordana Jandrokovića, gospodin zastupnik mr. sc. Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora.

Ovogodišnja trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je 9. srpnja demonstracijom Teslinih pokusa i projekcijom lika Nikole Tesle na zagrebačkim fontanama.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u jutarnjim satima položeno je cvijeće na Teslin spomenik u centru grada. Cvijeće su položili predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, a u prigodnom programu nastupio je glazbenik Lav Novosel i dodijeljene su nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge. Program je završio performansom „Tesline bijele golubice“.

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostorima Društva arhitekata Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Voda – temelj života“. Na konferenciji sudjeluju Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, doc. dr. sc. Vlatka Stupalo, članica Zavoda za vodni promet na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Turalija, vlasnica GREENiKA – poslovno savjetovanje, izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Penić, profesorica Medicinske škole Karlovac, Ruža Grgurev, upraviteljica zadruge Pesla, dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Veleučilištu Edward Bernays, Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, Ružica Lončar, profesorica geografije i Lovorka Postružin, doktorica medicine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!