NAGLASCI IZBORNE UTRKE: Pljušte sve jače optužbe na relacijama HDZ-SDP-MOST

Milanović, Petrov, Plenković

I danas se nastavljaju međusobne optužbe lidera MOST-a, HDZ-a i SDP-a. Božo Petrov ljut je jer nitko decidirano ne odgovara na njegove zahtjeve, a Milanović koristi priliku za udarce na račun HDZ-a, ali i čelnike Srbije.

Božo Petrov u Zagrebu je opet napao SDP i HDZ jer se nisu jasno izjasnili o njihovim jamstvima za suradnju, prenosi Media servis.

“Očito njima ne treba vaše mišljenje, nego im treba vaš glas. To je Hrvatska za kakvu se želimo boriti, to je Hrvatska od koje nećemo odustati. Nećemo jer su nas zadužili prije 25 godina oni koji su za tu državu dali svoj život ili su bili spremni poginuti za takve ideale”, kazao je Petrov.

Petrov kaže da nakon ovih izbora nestranački premijer nije opcija.”Opet ću ponoviti: Gospodin Orešković uz uvjete koje je imao i otpore koje su mu davali odradio je jako dobar posao, ali nažalost političari u Republici Hrvatskoj nisu zreli dovoljno za takvu pojavu. Iz razloga kada bi još jednom nestranačku osobu postavili, oni bi ga opet rušili jer nije njihova lutka na koncu”, poručuje Petrov.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i danas je izbjegao konkretno reći nešto o zahtjevima MOST-a. “Vrlo sam bio precizan. Moj je fokus pobijediti na izborima. Koncentrirani smo na izbornu kampanju, sve što se tiče suradnji razgovarat ćemo poslije nedjelje”, kazao je Plenković.

Demantirao je tvrdnje da je primanje SNS-a u Europsku pučku stranku odgođeno zbog interesa HDZ-a. No njegov najveći suparnik Milanović iskoristio je tu priliku i napao HDZ i SNS.

“Nije preduvjet za ulazak Srbije i nastavak pregovora Srbije, to da neka radikalna stranka uđe u Europsku pučku stranku. To je plan nekih dizajnera izvan Hrvatske kojima su Plenković i Stier cijelo vrijeme uz nogu. Danas su shvatili da imaju prigovor. Ti ljudi su negativni, govorimo o vodstvu Napredne stranke koja je ustvari Srpska radikalna stranka s drugim imenom”, kazao je Milanović.

Milanović se nije osvrnuo na MOST-ove zahtjeve. U intervjuu za Nacional poručio je da za razliku od HDZ-a. Mostova vjerodostojnost nije uprljana. Iz Milanovićeve stranke pak stižu poruke da su MOST-ovi uvjeti neozbiljni te da rade karikaturu od političke procedure i demokracije. Milanović pak nastavlja s obećanjima.

“Siguran smjer, obrazovanje, zdravstvo, socijala, kultura, širimo prostor osobne slobode, hrvatske slobode. Ne želimo komesare u kožnim mantilima u školama, želimo kurikulum obrazovanja koji će biti kao u Austriji, ako ne kao u Finskoj. To je aktivno bilo suzbijano posljednjih osam mjeseci, i sada HDZ i Plenković pokušavaju objasniti da nisu radili što su radili. Radili su, to su isti ljudi”, rekao je Milanović.

MOST naravno nastavlja s kritikama na račun medija. Nedjeljko Marković na okruglom stolu Inicijative 112 ponovio je tvrdnju svog predsjednika Petrova da mediji vode huškačku kampanju za račun dvije najjače stranke. HNS-ov Igor Kolman i HDZ-ov Jasen Mesić su pak opovrgnuli teze da su HDZ I SDP isti.

“Od 26 godina hrvatske samostalnosti SDP osam godina s koalicijskim partnerima je bio na vlasti. U dva navrata je pokupio teret i izvukao Hrvatsku iz gliba u koju ju je HDZ doveo,” kaže Kolman.

 

“Doprinos HDZ-a razvitku ne samo gospodarstvu nego demokraciji Republike Hrvatske je vrlo bitan i značajan”, ističe Jasen Mesić.