NAĐI O PISMU RIBIĆA: Prevest ću vam što je alfa antineoliberal Ribić zapravo poručio

Zastupnik Fokusa i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi objavio je komentar istupnima sindikalista Vilima Ribića, kao i o pismu koje je Ribić danas poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Nađijevu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dozvolite mi da vam prevedem što je alfa antineoliberal Ribić zapravo poručio u ovom pismu:

1. Kad kaže da HGK članarinu trebaju plaćati svi poduzetnici, a možda i svi građani, zapravo kaže da bi svi tako trebali plaćati i sindikalnu članarinu (čak i oni koji nisu članovi sindikata). To je priprema terena za njegove buduće borbe.

2. Kada poziva na uvođenje poreza na nekretnine i druge načine povećanja porezne presije, zapravo traži veći državni proračun za plaće javnog sektora kako bi na kraju sindikati (on) imali veće prihode.

3. Kada napada privatne medije iako financiramo i državne medije (HRT) zapravo zaziva državnu kontrolu medija kako se nitko ne bi smio usprotiviti njegovom uvođenju obavezne sindikalne članarine i za one koji nisu članovi sindikata. A budite uvjereni da će on to s HDZ-om istrgovati pa samo javnost i mediji stoje između njega i tog cilja.

4. Kada spominje poduzetnike koji jesu koristili neke usluge komore zapravo svima upućuje poruku da se nitko nema pravo žaliti na visoke poreze jer čim koristiš uslugu nemaš pravo pitati koliko to košta, a kamoli jesi li zadovoljan tom uslugom. Nema veze ako recimo umreš dok dočekaš red na pregled, ali hej, dobio si uslugu..

5. Kada kaže da bi se dobrovoljnim članstvom komora pretvorila u drugi HUP čime bi HGK dobila mjesto u GSV-u kao predstavnik poslodavaca (što bi bilo po njemu loše), time zapravo kaže da se boji da bi se pozicija poduzetnika u GSV-u dodatno ojačala takvom re-formom komore (iliti po Ribićevskom, preoblikovanjem) čime bi primat sindikata u GSV-u došao u pitanje.

6. Kada kaže da komora mora imati članarine zbog javnih ovlasti koje provodi zapravo kaže da se komora nije sposobna financirati od brojnih dodatnih parafiskalnih nameta koji proizlaze iz tih javnih ovlasti (poput famoznog nameta gdje prijevoznici plaćaju za usklađenje voznih redova autobusnih prijevoznika koji se napravi jednostavnim copy-paste u excelu) i zapravo kaže da vi morate platiti još više da financirate njihovu nesposobnost.

7. Kada govori da je temeljno načelo Europske unije “tržišno gospodarstvo da, tržišno društvo ne”, zapravo kaže da u krizi privatni sektor neka se snalazi kako zna, a javni sektor da ne dirate nego nađete način kako da ga još obilnije financirate.

I za kraj, iako Ribić kaže da se i njegov rad nekad karakterizira kao “ništa konkretno, ništa konstruktivno, čak ništa štetno”, prilično sam siguran da mu ovo posljednje nitko nije rekao”, stoji u objavi na Facebooku.

Komentiraj