NADBISKUP PULJIĆ O BOZANIĆEVOJ SMJENI: I papa upozorava na lažne vijesti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Informaciju objavljenu u Globusu kako Josip Bozanić neće još dugo biti zagrebački nadbiskup demantirao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, Želimir Puljić.

Piše: Jurica Gašpar

Poručuje javnosti: Ne nasjedajte na dezinformacije. Sličnog je stava i hrvatski novinar iz Rima, Silvije Tomašević, kao i teolog Antun Šuljić.

Nadbiskup Puljić u priopćenju ističe kako sadržaj napisanog u tom članku odudara od uhodanog protokola Svete Stolice i nije utemeljen na službenim informacijama, rekla je glasnogovornica Zadarske nadbiskupije, Ines Grbić.

“Nije bez razloga papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije naslovljenoj ‘Istina će vas osloboditi‘ upozorio na „fake news“. Želio je time i on doprinijeti „zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti, a papina poruka i stav, mogu pomoći medijskim djelatnicima da budu oprezni pred širenjem dezinformacija, kako bi bili i ostali neumorni tražitelji istine u stvaranju povjerenja na putu mira i zajedništva.”

Hrvatski novinar i publicist koji živi i radi u Rimu i dobro poznaje situaciju u Vatikanu, Silvije Tomašević tvrdi kako se informacija o Bozanićevoj smjeni u medijima pojavljuje periodično, no nema pravog temelja. Bozanić će biti smijenjen, pojašnjava, ali tek za pet godina kad treba ići u mirovinu.

“Vatikan nema namjeru smjenjivanja biskupa u određenim biskupijama, osim ako taj biskup ne zgriješi oko nekih financijskih ili drugih pitanja ili oko pedofilije, kao što su smjenjeni zbog financijskih malverzacija biskupi u Mariboru i Ljubljani.”

Ovu informaciju je komentirao i teolog don Antun Šuljić. Cijelu priču drži nevjerodostojnom.

“Smatram da je to zapravo neobjektivni i nevjerodostojni izvor. Zaista je čudno da se novinari upućuju u tom pravcu. Razumijem da je sezona kiselih krastavaca i mislim da više od toga u ovom slučaju ne treba ni na koji način misliti.”

Podsjetimo, tjednik Globus je objavio kako bi Bozanića trebao zamijeniti porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Kardinal Bozanić je na čelu Zagrebačke nadbiskupije već 21 godinu, od srpnja 1997.

PISALI SMO:

IZ RIMA O SMJENI BOZANIĆA: Evo što o tome kaže novinar i publicist Silvije Tomašević – čitajte OVDJE.

Komentiraj