NADA ZA MLADE: Država će plaćati pola stambenog kredita – svi čekaju kada

Ilustracija
Ilustracija

Subvencioniranje kupnje nekretnine za mlade obitelji opet je u igri. Država će, prema najavama, plaćati pola rate stambenog kredita. Dok zainteresirani kupci čekaju da mjere stupe na snagu, zadovoljni su i u agencijama za prodaju nekretnina.

Pripremila: Ines Cvitanović

Zbog najave ukidanja porezne olakšice za kupnju prve nekretnine mnogi su se digli na noge. Ministar Marić pod paljbom kritika odgovorio je da nema razloga za brigu jer rješenje za mlade obitelji dolazi iz Ministarstva graditeljstva. I nije trebalo dugo čekati. Uskoro se oglasio ministar Kuščević. Zakon će omogućavati subvencioniranje prvih četiri ili pet godina. Za svako novorođeno dijete produžit će se taj rok, a pomoć države odnosit će se na kupnju novih, ali i polovnih stanova.

“Zašto to želimo? Dva su razloga. Prvo da i u onim manjim ruralnim područjima gdje nema stanova na tržištu ljudi mogu kupiti kuću ili stan kako bi ostali živjeti na svojim ognjištima. I drugo, da ne trošimo uvijek novi prostor za novu gradnju već da napravimo jedan vid urbane regeneracije da se stari objekti, stari stanovi, stare kuće privedu svrsi,” rekao je ministar.

Sanja Čeliković jedna je od mnogih koji još nisu osigurali vlastite kvadrate. Čeka stupanje na snagu najavljenih mjera kako bi i ona kupila stan…”Ja sam prije 6 godina gledala da kupim stana po mjeri olakšica Jadranke Kosor, ali nisam uspjela naći u novogradnji ono što mi se sviđa. Kod novog modela mi se sviđa što su uključeni i rabljeni stanovi, sad imam puno veći izbor”, kaže Sanja.

Da mladima ovakve mjere puno znače potvrđuje i Sanja…”Sestra mi je također kupila prije 6 godina stan dok su bile slične olakšice i zadovoljna je, puno joj je pomoglo tih 4 godine što joj je država plaćala pola rate”, zaključuje Sanja.

Tada je na snazi bio takozvani Bačićev model. U dvije godine, koliko su građani mogli podnositi zahtjev za kupnju stanova po tom modelu, uz subvenciju države kupljeno je više od 2.200 stanova. Najavljeno pozdravlja i Marin Biliškov, direktor agencije za prodaju i posredovanje nekretninama. “To je mjera koja će i dalje stimulirati, plaćat će se porez od 4 posto, više nema poreznog oslobođenja, ali ta mjera će stimulirati kupnju nekretnine. Po meni će to biti dobro da tržište i dalje ide, da se ne dogodi sad kad se ukine ta mjera da bude pad, po meni će se u kontinuitetu nastavit”, smatra Biliškov.

Nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita trebao bi se naći u saborskoj proceduri do kraja godine.