NAČELNIK VELIKOG TRGOVIŠĆA: Ja sam nestranački i glasat ću za nestranačkog župana Ranogajca

robert greblički

Bio je veliko iznenađenje prošlih izbora, jer je pobijedio u utrci za gradonačelnika Velikog Trgovišća, rodnog mjesta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, iako nije bio HDZ-ovac, a HDZ je do tada vladao.

Razgovarao: Milivoj Pašiček

Robert Greblički bio je tada u Laburistima i postao najmlađi načelnik općine u cijeloj Hrvatskoj, što je sjajan uspjeh jer imamo čak 428 općina. A do dolaska na čelo općine s oko 5.000 žitelja, Grebličkog su svi znali kao velikog aktivistu koji je vodio jedan od najuspješnijih puhačkih orkestara u zemlji, mladog i agilnog čovjeka koji je uvijek pričao o tome kako bi Veliko Trgovišće valjalo prometnuti u jako turističko središte, te da bi na tome trebalo bazirati njegov razvoj.

Bili ste najmlađi načelnik, nova politička zvijezda, čovjek koji je praktično sa sveučilišta, kao diplomirani energetičar, sjeo u političku fotelju. Bili ste tada i laburist. Koji su vas motivi vodili? I zašto više niste laburist?

Vodila me velika želja za promjenama u našoj sredini, želio sam više brige za mlade, da mjesto bude poželjno za život, da se energičnije rješavaju problemi. Laburisti su tada imali interesantne političke programe od kojih su se kasnije odmicali, pa sam se i ja odmaknuo od njih.robert greblički

Kakvo ste stanje zatekli, a što ostavljate nakon mandata?

Bilo je raznih problema u poslovanju, prije svega dugovanja, zaduženja i obaveza. Korak po korak uspjeli smo dugovanja riješiti, pokrenuti neke projekte. Eto, najveće investicije u protekloj godini bile su asfaltiranje cesta, uređenje javne rasvjete u svim općinskim naseljima te dogradnja Dječjeg vrtića Rožica za 410 četvornih metara. Općina nema niti jednog kredita.

Natječete se ponovno za načelnika. Zašto mislite da ćete dobiti izbore?

Mislim da sam pokazao kako se treba raditi u protekle četiri godine pa vjerujem da će mještanke i mještani to prepoznati. Imamo poslove koje valja završiti. Sada je 42 djece na čekanju za vrtić, znači jaki smo i na demografskoj obnovi, pa ćemo dodatno proširiti vrtić. U Dubrovčanu, u osnovnoj školi, izgradit ćemo sportsku dvoranu. Nastavit ćemo s asfaltiranjem cesta.

S obzirom na rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika, što valja učiniti kako bi se i oko te činjenice još bolje razvio turizam?

Najviše nam nedostaje promocije. Mi radimo na suvenirima i potaknuli smo osnivanje turističke zajednice područja s općinom Tuhelj i gradom Klanjcom. Vjerujem da će ta suradnja uroditi plodom. Naravno, to što je ovdje rođen dr. Franjo Tuđman neće značiti mnogo za turizam ako mi ne radimo na popratnim sadržajima, osmišljenim akcijama, na promidžbi.

Očekujete li i tu pomoć novog župana i šire do vrha vlasti i kakvu?

Očekujemo pomoć svih jer ukoliko želimo biti uspješni u turizmu moramo iskoristiti sve atribute koje ima pojedino mjesto bez obzira na političke poglede i stranačke interese. Konačno, ja sam nestranački kandidat i na prvom mi je mjestu razvoj općine kojoj sam na čelu, kao i naše županije.

Kad ste spomenuli županiju došlo je na neki način i do suradnje s HDZ-om, koji podupire nestranačkog kandidata za župana Dragutina Ranogajca. A i vi mu dajete podršku.

Gospodin Ranogajec podržao je mene kao nestranačkog kandidata za načelnika, pa tako i ja njega podržavam kao nestranačkog kandidata za župana. Meni je bitno da se nastavi dobro raditi u Velikom Trgovišću. A vjerujem kako gospodin Ranogajec može biti uistinu dobar župan jer ima mnogo iskustva i rada u gospodarstvu pa bi sve to svoje znanje mogao preslikati i na našu županiju. I baš zato što je nestranački mogao bi pomiriti sve eventualne stranačke razmirice u ime općeg dobra, bržeg i snažnijeg razvoja županije.robert greblički

Vodili ste jedan od najpoznatijih puhačkih orkestara u zemlji. Puše li načelnik još? Ima li se vremena?

Imam doista malo vremena, ali volim ga provesti svirajući s kolegama. To mi je odmor za dušu i tijelo. Posao načelnika je najčešće mnogo zahtjevniji no što ljudi misle, osobito ako želiš raditi. A naši se rezultati vide.

Vaša velika ljubav, ona poslovna, je energetika. Mislite li se jednom tome vratiti, ili ćete gurati u politici do kada ide?

Cijelo školovanje bavio sam se energetikom, a put me odveo u sasvim drugom smjeru. Nadam se da ću se vratiti s vremenom u struku i u njoj poručiti dobre rezultate, jer me to područje zanima, a ono je silno važnost za budućnost.

Što biste poručili svojim mještanima i Zagorcima općenito?

Neka obavezno izađu na izbore i glasaju promišljeno, da se uvjere tko je što i kako radio, te da na osnovu toga daju svoj glas. Veliko Trgovišće, naša Krapinsko-zagorska županija i cijelo Hrvatsko zagorje imaju doista sve moguće resurse i u budućnosti valja očekivati dobre rezultate na mnogi područjima.

 

Komentiraj