NAČELNIK MARIJE BISTRICE: Nama 16 radnih nedjelja nije dovoljno – ugroženi su mali obrtnici

Uoči blagdana Velike Gospe Udruga glas poduzetnika uputila je apel načenicima i gradonačelnicima da donesu Odluku o proglašenju sajamskih dana ili da blagdan Velike Gospe proglase manifestacijom kako bi malim obrtnicima i OPG-ovcima bar malo olakšali situaciju u kojoj su se našli stupanjem na snagu Zakona o trgovini kojim je propisana zabrana rada nedjeljom, praznicima i blagdanima.

Izvor: Media servis

Načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički je tu odluku već potpisao, a za Media servis je objasnio da najviše hodočasnika u ovo nacionalno svetište dolazi nedjeljom i blagdanom.

‘‘Čim je stupio Zakon na snagu mi smo donijeli zaključak i odluku o proglašenju manifestacija, međutim još uvijek pregovaramo, odnosno tražimo određene suglasnosti Ministarstva gospodarstva da doradimo tu našu priču. Nama 16 nedjelja nikako ne zadovoljava potrebe i jednostavno će uništiti sve one suvenirnice, štandove, pogotovo licitare i drvene igračke koje su pod zaštitom UNESCO-a i koje smo se ove godine poticali i ulagali u njih i najedanput ispada da imaju samo 16 radnih nedjelja‘‘.

Napominje da hodočašće u Mariju Bistricu traje de facto cijelu godinu, ali ipak najviše hodočasnika dolazi za Veliku Gospu.

Načelnik Josip Milički (Foto: Screenshot)

“Blagdan Velike Gospe bi totalno opustošio tu vjersku manifestaciju. Mi smo već od prvog dana stupanja na snagu donijeli određene zaključke i određene odluke u skladu sa Zakonom. Tumačenja su još nejasna, ni sam Državni inspektorat ne može protumačiti neke situacije, ali vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, ne samo da pokrijemo Veliku Gospu, nego da pokrijemo cijelu sezonu‘‘.

Što se tiče spomenutih pregovora s Ministarstvom gospodarstva, Milički ističe:

“Mi šaljemo svoje zaključke iščitavajući njihove zakone. Oni bi trebali dati suglasnost, ali jednostavno u nekim detaljima ni oni nisu sigurni‘‘.

Tvrdi da se vladajući nisu osvrnuli na mikro lokacije prilikom donošenja ovakvog Zakona o trgovini, nego su se samo osvrtali na velike trgovačke centre.
“Tu je dosta stradalo malih obrta, dosta djelatnosti kojima nije posvećena dovoljna pažnja i sada imamo problem. Radi se o malim obiteljskim obrtima i rade isključivo članovi domaćinstva i ne vidim problem ako oni odluče raditi nedjeljom pa neka se pusti ljude da rade. Po meni bi isto trebalo ostaviti male trgovine u ruralnim i turističkim sredinama koje su uglavnom obiteljske. Pa neka obitelji odluče hoće li raditi ili ne‘‘.