NAČELNIK KRIM POLICIJE GEROVAC: Ništa u nestanku Mateja ne ukazuje na nasilne radnje

S obzirom na iskazani interes za izjavom predstavnika hrvatske policije koji je proteklih dana boravio u posjetu MUP-u Republike Srbije po pitanju traganja za nestalim Matejem Perišem, danas je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije dao pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

Nestanak Mateja Periša podigao je na noge srpsku, ali i hrvatsku policiju, a hrvatske snage ujedinile su se s MUP-om Republike Srbije kako bi što prije pronašle nestalog mladića. Za mladićem se traga već 13 dan, a jučer su se u medijima pojavile i neke nove snimke, koje su objavljene i na Instagram profilu nestali Matej Periš.

“Ako imate informacije o Mateju Perišu javite se najbližoj policijskoj postaji ili nama u inbox. U kontaktu smo s Matejovim ocem”, stoji u potpisu profila.

“Koordinacija hrvatske i srpske policije traje od prijave nestanke. Protekla dva dana smo proveli u Beogradu gdje smo sa srpskom policijom razmijenili sva saznanja koja smo prikupili,a li uglavnom smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela apsolutno sve one radnje koje se u ovakvim i sličnim slučajevima poduzimaju, angažirane su sve snage koje su u tom trenutku bile raspoložive”, rekao je Antonio Gerovac, kako javlja N1.

“Intenzitet traganja se i dalje nastavlja kakav je bio i prvog dana”, dodao je. Rekao je da je na sastanku bio i otac nestalog mladića. “U ova dva dana smo ostvarili intenzivne kontakte, i dalje smo na dispoziciji”, rekao je Gerovac. “Nadamo se da će uskoro doći do raspleta događaja i da ćemo Mateja pronaći živoga.”

“Srpska policija je poduzela apsolutno sve što je mogla”, dodao je još jednom. “Ništa ne ukazuje da je nestanak posljedica bilo kakve nasilne radnje”, rekao je Gerovac o prikupljenim dokazima.

Osvrnuo se i na snimke koje su objavljene u medijima. “Žao mi je što te snimke uopće izlaze. Srpska policija je napravila izniman posao kad govorimo o praćenju kretanja Mateja Perša, od izlaska iz kluba do ulaska u vodu je više od kilometra i nešto kretanja. To je izniman posao, pregledavali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane, analizirane su, rezultati se obrađuju.”

“Osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će vam reći da je sigurno ušao u vodu”, rekao je, dodajući da ne može iznositi detalje istrage.

“Prijavana formalnog nestanka je bila istog dana kad i nestanak. Možemo reći da je već idućeg dana došlo do kontakta policije i njegovih kolega s kojima je bio”, kazao je.

“Što se tiče konzumacije opijata ili droge, ne mogu iznositi ono što nam je policija prenijela. Da biste dokazali konzumaciju, mora se vještačiti urin itd. Sav taj put dečkiju do Beograda, boravka, sav taj segment je prođen od srpske policije u minutu, rekonstrukcija je napravljena i ne postoji u ovom trenutku nekakva rupa da nije rekonstruirana u njihovom kretanju”, rekao je i dodao:

“Hrvatska policija će poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje isključivo iz razloga da se pojasne određene stvari koje mogu pomoći u dijelu nestanka.”

Potvrdio je da su prijatelji prošli poligraf te da iz toga ne proizlazi nikakva njihova involviranost u nestanak. “Prijatelji su krucijalan izvor informacija jer su bili s njim.”

“Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica”, kaže. Komentirao je i snimku koja je nastala u Savi. “Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to je prostor za diskusiju. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći”, rekao je.