NAČELNIK IZ ZAGREBAČKE POLICIJE: Tražimo organizatore prosvjeda i napadače na novinare

“Jučer je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator”, rekao je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović.

“Na svim lokacijama bilo je okupljeno više tisuća građana, koji nisu svi bili iz Zagreba. Možemo potvrditi i da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, rekao je Posilović.

Izvršit će se i analiza svih snimki kojima raspolaže policija, kao i snimki kamera Grada Zagreba, a obavit će se i razgovori s očevicima.

Bilo je i drugih incidenata i napada na novinare. “U ovom trenutku mi nemamo saznanja, jer oni nisu prijavljeni, s tim informacijama raspolažemo iz sredstava informiranja, ali pozivamo da se prijave pa će se istražiti”, rekao je Posilović, dodavši da su od incidenta u konstantnom kontaktu s HND-om.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović

Prosvjed je prošao bez drugih incidenata, rekao je. “Nakon središnjeg dijela prosvjeda na Trgu bana Jelačića, određeni broj prosvjednika upućen ispred zgrade HRT-a, a policijski službenici su bili na navedenoj lokaciji i spriječili bilo kakve radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući i neovlaštene ulaske u prostorije HRT-a. Nije došlo do policijske intervencije”, rekao je Posilović.

Upitan zašto policija nije spriječila prosvjed koji nije bio prijavljen i zbog toga je bio nezakonit, Posilović je rekao da s obzirom na to da nije bio prijavljen, nije bilo ni organizatora skupa. “Mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama i u tijeku su mjere da se taj organizator ili više njih kriminalistički obradi”, rekao je Posilović.

Potvrdio je da je na prosvjedu zapaljena zastava HDZ-a, a rekao je i da je policija spriječila teže incidente.