NA ZAGREBAČKOM EUROPSKOM TRGU: Sajam zimnice i autohtonih proizvoda – osmi put

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek otvorio je 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji se održava na zagrebačkom Europskom trgu od 7. do 9. listopada i na kojem nastupa 50 proizvođača hrvatskih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu u povodu Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada.  Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU – Varaždinsko zelje, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica ,Ogulinsko kiselo zelje , Zagorski bagremov med , Međimursko meso z’ tiblice  i Zagorski mlinci  te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom – Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje.

Foto: Marko Čolić

Državni tajnik Tušek je prilikom otvorenja naglasio kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv  registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije, te kako su trenutno u postupku još 4 hrvatska proizvoda – Samoborska češnjovka , Lumblija, Meso istarskog goveda- boškarina i Dalmatinska janjetina.

U povodu Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede, a ocjenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija.

Foto: Marko Čolić

Na svečanosti otvorenja Sajma zimnice proglašeni su šampioni, pa je tako pobjedu u kategoriju sirupi odnio miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec, u kategoriji sokovi ekološki matični sok sibirske borovnice – Demetra Alfa d.o.o., među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima, namazima i ostalim namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

Foto: Marko Čolić

Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem – OPG Drempetić, u kategoriji rakije damaskino rakija od šljive – Obrt MAMM, u kategoriji likeri liker sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o., dok je najboljim octom proglašen ocat sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o. te najboljim inovativnim proizvodom mili mali črni česn – OPG MILI MALI.

Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić. Više o Sajmu  na poveznici https://sajamzimnice.mps.hr/.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić