NA UDARU TUŽITELJSTVA BiH: Dodik pozvan na saslušanje zbog referenduma – prijeti mu i zatvor

Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, pozvan je na saslušanje u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u svezi s istragom koja se vodi o organiziranju nezakonitog referenduma održanog u tom entitetu 25. rujna.

To su objavili banjolučki mediji. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo za koje se može izreći kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora, pišu mediji.

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet koji tretira neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa odlukom o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a. U toku je prikupljanje dokumentacija i određene osobe bit će pozvane u Tužiteljstvo.

Osim toga, visoki predstavnik u više navrata dao je naslutiti da će upotrijebiti bonske ovlasti i da bi mogle uslijediti sankcije zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, pogotovo nakon, uprkos odluci Suda, održanog referenduma.

Na naš upit je li tužiteljstvo BiH poduzelo ikakve akcije u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS i kršenja odluke o privremenoj zabrani referenduma, iz ove pravosudne organizacije tek poručuju:

“U Tužiteljstvu BiH je formiran predmet u kojem se već 20 dana provode određene aktivnosti u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, priopćeno je danas iz Ureda za informiranje Tužiteljstva. Prikuplja se određena dokumentacija, te će neke osobe biti pozvane u Tužiteljstvo.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović izdao je obvezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužitelju bit će osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, a prenosi Media servis.

Poručuju kako će u narednom periodu postupati u skladu sa zakonom, te da u interesu predmeta neće davati više informacija za medije. Profesor međunarodnog prava na sarajevskom Sveučilištu Zarije Sejzović kaže da je tužiteljstvo trebalo reagirati puno prije.

“Da je tužiteljstvo radilo svoj posao ranije, ne bi se obraćalo priopćenjem nego bi istraga bila pokrenuta, predmeti formirani, optužnice podignute i uz pomoć Vijeća suda BiH koji sude u konkretnom predmetu oni koji su kršili zakon bili bi sankcionirani. Ja bih zaista volio vidjeti funkcioniranje pravne države, ali u to sumnjam”, kaže Sejzović. Ono što je sigurno u ovom trenutku iako o predmetu koje tužiteljstvo vodi ne znamo ništa, je da ono nije reagiralo po rješenju o neizvršenju odluka Ustavnog suda jer Ustavni sud to rješenje nije dostavio tužiteljstvu. Sve činjenice o ne provođenju njegovih odluka Ustavni sud će razmatrati na narednoj sjednici, potvrdio je tajnik suda Zvonko Mijan.

“Ovo pitanje nalazio se u prijedlogu dnevnog reda za plenarnu sjednicu koja je zakazana za 29. i 30. ovog mjeseca. Ustavni sud je dobio informaciju od Narodne skupštine RS-a u pravcu izvršenja te ranije odluke. Odgovor na to, rečeno je i u po dgovoru Narodne skupštine RS koja je rečena u drugom predmetu koja se tiče pitanja ustavnosti same odluke o raspisivanju samog referenduma i to su činjenica koje će Ustavni sud razmatrati o izvršenju ili neizvršenju svoje ranije odluke”, kaže Mijan.

Profesor Ustavnog prava Goran Marković na fakultetu u istočnom Sarajevu ranije je rekao kako ne vjeruje da tužiteljstvo ima osnova za podizanje optužnica.

“Kada bi odluka donesena na referendumu bila pravno obvezujuća onda bi se moglo govoriti da organiziranje referenduma predstavlja krivično djelo”, rekao je Marković.

Pozive tužiteljstvu da reagira posljednjih dana upućivao je i Visoki predstavnik, kazavši u više navrata da očekuje djelovanje ove pravosudne institucije. Osim toga javnost je od OHR-a i PIK-a očekivala konkretniju reakciju, ali ona je izostala. Valentin Inzko dao je naslutiti da će upotrijebiti bonske ovlasti, ali ostaje pitanje u kojem trenutku. Za TV1 dva dana uoči referenduma kazao je:

“Ja mislim da su sankcije moguće. Zbog ovakvih akcija, klima u Vijeću se mijenja i svi kažu da se mora nešto napraviti”, rekao je Inzko.

Hoće li tužiteljstvo BiH podignuti neke optužnice u vezi s nepoštivanjem odluke Ustavnog suda ili će uslijediti sankcije iz Vijeća za provedbu mira, nitko se ne usuđuje pretpostaviti. Sigurno jest, da će ova tema biti vodeća u narednom periodu, čak i nakon lokalnih izbora.