NA TRAGU: Koliko je Beč prijestolnica džihadista u Europi

Beč

Stručnjaci Fakulteta za kriminologiju Sveučilišta u Sarajevu iznijeli su zanimljivu spoznaju, jer je po njima glavni grad Austrije Beč, na neki način i prijestolnica džihadizma u Europi.

“Glavni grad Austrije je centar radikalizacije unutar EU. Oni koji su iz Bosne i Hercegovine pošli u Siriju su svi indoktrinirani u Beču i Austriji”, kaže kriminolog Goran Kovačević u izjavi austrijskoj televiziji “Servus TV”, a prenose mediji.

Austrijska televizija pak zaključuje kako bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla ponovo upasti u “kaos i nasilje”, jer po njima, iz dana u dan rastu etničke, vjerske i političke tenzije.

“Servus TV” zaključuje da ako bi radikalni islam i dalje jačao u BiH “bure baruta” bi moglo brzo eksplodirati.

Podsjećaju i da se nekoliko stotina građana Bosne i Hercegovine  priključilo Islamskoj državi na Bliskom istoku, tamo se obučavaju i potom vraćaju u Europu spremni za svakojaku borbu.

Upozoravaju i na sela, koja se naleze samo nekoliko kilometara od granice s Hrvatskom u EU, gdje se već dugo ističu zastave Islamske države.

Reporteri “Servus TV” obišli su Gornju Maoču, gdje, kažu, nisu pronađeni samo tragovi koji vode u Siriju i Irak, već mnogi vode prema Austriji.

Srećko Latal, analitičar iz BiH, naglašava da Bosna i Hercegovina neće postati džihadistička država tako dugo dok se bude sprječavao raspad te države.

“Bosanski muslimani su orijentirani prema zapadu, sve dok zapad bude jamčio teritorijalni i pravni integritet zemlje”, kaže Latal.

A prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je danas, dva desetljeća nakon rata, pred odlučujućom prekretnicom. Rastu etničke tenzije poticane često od političara na samom vrhu, dok EU i međunarodna zajednica sve više marginaliziraju te probleme.

S druge pak strane Rusija i Turska žele na tom području pojačati svoj utjecaj, misli Latal i kaže: “Bojim se kako Europska unija gubi polako PR utjecaj.” (t. b.)

 

 

Komentiraj