NA SVIJETU MUCA 70 MILIJUNA LJUDI: Najbolja prevencija je rana logopedska intervencija

Hrvatska aktivno sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dan svjesnosti o mucanju čiji je moto ove godine Nek se vidi, nek se čuje! Tako će 22. listopada s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o mucanju, Grad Zagreb prigodno osvijetliti Meštrovićev paviljon tirkiznom bojom.

Izvor: Media servis

Ispred paviljona u 20:00 sati okupit će se osobe koje mucaju, djeca koja mucaju i njihovi roditelji, logopedi, kao i studenti logopedije kako bi simbolično obilježili ovaj dan. U Rijeci će biti osvjetljene dizalice.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se svake godine diljem svijeta od 1998. godine na inicijativu Amerikanca Michaela Sugermana, koji je želio da se neznanje o ovom komunikacijskom poremećaju i nerijetka diskriminacija osoba koje mucaju zamijeni znanjem, prihvaćanjem i poštovanjem ljudskih različitosti.

Na inicijativu Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” Hrvatski sabor 2009. godine proglašava 22. listopada “Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj”. Nacionalne udruge ili logopedska društva toga dana organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju. U svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju.

Mucanje je komunikacijski poremećaj kod kojeg dolazi do prekida u tečnosti govora zbog ponavljanja glasova, slogova i/ili jednosložnih riječi, produživanja glasova ili zastoja. Prilikom govornih pokušaja, kod mucanja se nerijetko mogu uočiti različiti pokreti lica ili tijela. Osimgovornih netečnosti koje slušatelji lako uočavaju, sastavni dio mucanja su i različite emocije od straha i srama do anksioznosti.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike (kod 60% osoba koje mucaju još jedan član u obitelji muca), neurofiziologije (rezultati neuroloških istraživanja pokazuju da osobe koje mucaju nešto drugačije procesuiraju govor i jezik), dječjeg razvoja (djeca s drugim jezično govornim teškoćama ili kašnjenjem u razvoju imaju veći rizik za mucanje) i obiteljske dinamike (visoka očekivanja i brzi tempo života) koji doprinose nastanku mucanja.

Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi, najviše oko treće godine te 5% sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci. Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, a kod 1% djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Na svijetu muca 1% odraslih, odnosno 70 milijuna ljudi. Najbolja prevencija je rana logopedska intervencija. Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola, iako je kod djece omjer 2:1.

Mnoga djeca i odrasle osobe koje mucaju često se susreću s predrasudama, zadirkivanjem i
nerazumijevanjem okoline. Mnoge poznate osobe mucaju: Emily Blunt, James Earl Jones, John Stossel, Bill Walton, Mel Tillis, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Carly Simon, Annie Glenn, Ken Venturi, Bob Love, John Updike, King George VI, a u Hrvatskoj od poznatih mucaju Gibonni, Dino Rađa, Slaven Bilić, Ivo Karlović i Darko Rundek.