VOLODIMIR ZELENSKI: Na strani ruskog agresora ginu mladići od 18 do 20 godina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zatražio od američkih senatora veće sankcije Rusiji, uključujući energetsku i veću vojnu pomoć upućenu ukrajinskim snagama.

Zahvalio je SAD-u na dosadašnjoj podršci, ali je njegova opća poruka bila da je njegovoj zemlji potrebna veća pomoć jer se bori protiv ruske invazije.

Razgovor Zelenskog i senatora trajao je sat vremena. Na kraju razgovora, deseci zastupnika uključili su se kako bi zahvalili Zelenskom i izrazili svoju podršku.

Zelenski je rekao kako ukrajinske snage drže ključne gradove u centralnom i jugoistočnom delu države, dok Rusi pokušavaju blokirati i zadržati opkoljene Harkov, Nikolajev, Černihiv i Sumi.

Ukrajinski ministar obrane je rekao da su ruske snage zauzele nekoliko gradova i oborile ukrajinski borbeni avion SU-27, prenosi Reuters.

“Nanosimo gubitke agresoru koje nije mogao predvidjeti ni u najgoroj noćnoj mori”, rekao je Zelenski.

On je naveo da je 10.000 ruskih vojnika ubijeno u 10 dana rata, dodajući da se ne može potvrditi jer ruska vojska ne objavljuje redovno informacije o svojim žrtvama i samo je jednom, u srijedu, otkrila da je broj poginulih 500.

Zelenski je rekao da su u pitanju mladići starosti 18 ili 20 godina kojima nije ni objašnjeno za što se bore.