NA SNAZI IZMJENE ZKP-A: Nema više obavijesnog razgovora, obvezan odvjetnik…

policija, znak, mup

S prvim prosinca krenula je nova praksa za policijske istražitelje. Na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku. Obavijesni razgovor odlazi u povijest, a prava osumnjičenih i žrtava osiguravaju se u skladu s europskim direktivama.

Piše: Vlatka Koren

Oko 900 policijskih službenika na svim razinama od srpnja se educiralo o izmjenama novog ZKP-a, koji je u nepuno desetljeće mijenjan šest puta. Novim odredbama policija dobiva dodatnu dokaznu snagu, žrtve kaznenih djela pojačanu zaštitu kao i osumnjičeni, koji će u predistrazi imati pravo na branitelja, što dosad nije bio slučaj. Osigurano je i prvih 187 kompleta za audio i video snimanje, a sve s jednim ciljem, ističe resorni ministar Davor Božinović.

‘‘Policija uvijek mora promatrati cjelinu kaznenoga postupka, ne samo rezultate svoga rada. Tako da vjerujem da će nove odredbe omogućiti kvalitetnije dokaze za kasnije faze postupka‘‘, ističe ministar. Pravo osumnjičenika i na obavještavanje treće strane, kontaktiranje konzularnih tijela, tumača, prevoditelja, ali i pravo neiskazivanja samo su neka s popisa 46 prava, naveo je načelnik

Uprave Kriminalističke policije Ante Gudelj. ‘Sudska praksa odnosno korelacija s Državnim odvjetništvom pokazat će daljnji tijek postupaka hrvatske policije. U ovom trenutku možemo reći da smo spremni na takve izazove. Znači, najvažnije konvencije su preuzete za unifikaciju svih prava. Ono što vrijedi u Engleskoj, Francuskoj, vrijedit će od 1. 12. i u Hrvatskoj‘‘, kazao je Gudelj.

Dosad su policijski istražitelji po nalogu Državnog odvjetništva ispitivali samo osumnjičene i uhićene. Po novome će to moći i svakog građanina, ako se pojavi ‘osnovana sumnja‘.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.‘Više obavijesnog razgovora nema s osumnjičenikom. To ne znači da mi i dalje od građana ne prikupljamo obavijesti. Prema prethodnim odredbama, osumnjičenik je bio osoba protiv koje je podnesena kaznena prijava, provode se izvidi i protiv koje je provedena neka dokazna radnja. Sad je osumnjičenik osoba za koju postoje osnove sumnje da je počinila neko kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Pa se u cilju razjašnjavanja te sumnje provode radnje da se to utvrdi, potvrdi ili ne potvrdi‘‘, pojasnio je Prša.

Božinović je kao neosnovane odbacio nedavne kritike Sindikata krim policije da će novosti u ZKP-u u praksi biti teško provedive, jer temeljni policajci nisu prošli edukaciju, te da se na kraju može očekivati pad razrješenosti kaznenih djela. Ako i bude nekih nedostataka, u hodu će se otklanjati, poručuje ministar.

‘‘Od petka za hrvatsku policiju nastupa jedno novo razdoblje, jedne veće odgovornosti‘‘, rezimirao je Božinović.