NA PRVOM KORAKU NEPOSLUH: Samo su Konzum i KTC poslali cijene – drugim trgovcima rok do sutra u 9

Trgovci su na neki način pokazali neposluh prema Vladi, barem na prvom koraku, jer od 10 trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, samo dva su Ministarstvu gospodarstva dostavila listu cijena 80-ak proizvoda.

Valja podsjetiti kako je Vlada ocijenila da je došlo do neopravdanih poskupljenja pa su zato od trgovaca tražila podatke o kretanju cijena određenih proizvoda tijekom prošle godine.

Jednako tako tražili su i da im te cijene šalju svaka dva tjedna do kraja ove godine.

Vlada kani prikupljene podatke pokazati javno građanima. Kako velik broj lanaca nije poslao cijene, iz Ministarstva su im dali novi rok i poslali neka pojašnjenja, ako nešto nije bilo jasno.

“Neke smo stvari pokušali pojasniti. Dajemo im još jednu šansu i imaju vremena sutra do devet, i mi i oni da odgovorimo na pitanje hoće li se naći na bijeloj listi ili neće”, rekao je Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Tvrdi kako ne žele kažnjavati. Konzum i KTC su poslali ono što je traženo. “Je li vama u redu da etički odgovorna kompanija ne daje ovakve podatke? Da ne da račun hrvatskim građanima? Kako mogu Konzum i KTC dati podatke, a ne mogu drugi? To je samo stvar dobre volje.Mislim da će sami sebe ovako kazniti ako neće biti na bijeloj listi”, dodao je Lovrinčević.