NA PROSVJEDU LIJEČNIKA: Na dan obradimo i 100 pacijenata, na kraju ne znamo kako se zovemo

Pod geslom “SOS za zdravstvo” pet krovnih liječničkih udruga okupilo se na velikom prosvjedu kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Izvor: Media servis

Veliki broj liječnika iz cijele Hrvatske s 15-ak autobusa stiglo je na Trg d.r. Franje Tuđmana otkuda će u povorci proći središtem Zagreba kako bi stigli na Trg sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu. Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.

Šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić poručuje: “Ovo nije prosvjed protiv nikoga. To je prosvjed za bolje radne uvjete liječnika, prosvjed za naš zdravstveni sustav. U konačnici prosvjed za naše pacijente.”

Na prosvjed liječnika osvrnuo se ministar zdravstva Vili Beroš. Smatra kako među liječnicima koji danas izlaze na ulice ne postoji dobra volja za rješavanjem problema. Dodaje da razgovaraju s figom u džepu.

“Potrebno je isto tako ponuditi određena održiva rješenja. Mene nije strah recimo, ako me pitate, za protest, već me strah da postoji iskreni manjak želje i volje da se stvar riješi pregovorima i razgovorima.”

Podsjećamo kako su autobusi na prosvjed krenuli iz Rijeke, Pule, Splita, Osijeka, Slavonskog Broda, Varaždina, Čakovca, Koprivnice…

Renata Čulinović-Čaić iz bolnice Čakovec pitala je: “Je li ovo liječničko proljeće? Nismo došli slaviti proljeće, došli smo reći: Spasite hrvatsko zdravstvo! Država nas tjera da odrađujemo prekovremene, a neki onda još završe na sudu… U ambulantama se odradi stotine ljudi dnevno, na kraju ne znamo kako se sami zovemo, a kamoli pacijent kojem si pružio zdravstvenu uslugu.”, prenosi N1.