NA PROSJAČKOM ŠTAPU: Prosječni umirovljenik ima 72 godine, 31 je radio – živi od 500-tinjak kuna

Predizborna kampanja je u tijeku, a posebno će se bitka voditi za glasove umirovljenika. Prosječni umirovljenik u Hrvatskoj ima 72 godine, 31 godinu radnog staža i prosječnu mirovinu od 500-tinjak eura.

O standardu umirovljenika i predizbornim obećanjima govorilo se u emisiji U mreži Prvog.

– Današnji umirovljenici imaju život koji nisu zaslužili. Mirovine su male. Koliko god se čini nije dovoljno jer inflacija čini svoje, naglasila je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika.

Dodaje kako se nada da će kroz daljnje pregovore s Vladom uspjeti doći do toga da umirovljenici mogu živjeti dostojanstveno.

– Vlada u ovim teškim trenucima nije zaboravila umirovljenike i ranjive skupine, ali to je nedovoljno, istaknula je.

Silvano Hrelja, nezavisni saborski zastupnik rekao je kako su mirovine male, ali još je manji uplaćeni staž i doprinosi. – Ljudi koji su išli u starosnu mirovinu sa 65 godina imaju 558 eura prosječnu mirovinu. Svi koji imaju preko 40 godina staža, imaju prosjek od 813 eura. Tu ima sjajno visokih mirovina, ali i onih najnižih, a najniža mirovina s 40 godina staža je 485 eura, naglasio je.

Samo 180 tisuća umirovljenika ima mirovinu veću od 700 eura, objavio je, Hrvatski zavod za statistiku.- Pozicija umirovljenika, bez obzira jesu li izbori ili ne je takva da nikada nije bila lošija, izjavio je Milivoj Špika, platforma Umirovljenici zajedno.

Dodaje da  od 1,250.000 umirovljenika njih više od pola ima mirovinu ispod linije siromaštva. – Vjerujem da se mnogi trude da bude bolje, no činjenica je da su u zadnjih 25 godina mirovine s ondašnjih 75 posto prosječne plaće pale na otprilike pola, istaknuo je Šipka.

Dodaje kako mirovine svake godine padaju. Fortuna naglašava da se ova situacija ne odnosi samo na ovu Vladu, već da mirovine godinama padaju. – Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći se mora povećati. Zadnjih se godina puno učinilo, ali i to su mrvice u odnosu na potrebe koje umirovljenici imaju, istaknula je.

Hrelja naglašava kako trenutno u Hrvatskoj ima 306 tisuća najnižih mirovina za koje se godišnje dodaje iz proračuna više od 300 milijuna eura.