NA PROJEKTILU PISALO “ZA DJECU”: To je bolesna i barbarska poruka – kaže vojni analitičar Mandić

“Nije se napad slučajno dogodio, ovo je namjerni udar ako se promatra vojna misija Rusije proteklih 15, 20 godina”, rekao je o ruskom napadu na željezničku postaju u Kramatorsku vojni analitičar Ivica Mandić, gostujući na Novoj TV.

“Onda ona kombinira nešto što su hibridne operacije s kinetičkim udarima. Ta kombinacija često nema blage veze sa životom. Hibridni udar se radi formiranjem mreže ljudi, ali i kibernetičkim udarima. Kada se dođe do određene razine rastrojstva društva i države, primjeni se i kinetička sila”, objasnio je Mandić u Dnevniku Nove TV.

Pogrešno je shvatiti da su te dvije stvari u sinergijskom učinku, dodao je. “Rusku vojsku često zovu artiljerijska vojska s puno tenkova. Oni ne znaju drugačije i ovo je namjera i namjerno udaranje po civilima sa svrhom da se stvori panika. Od prvog dana se radi na tome”, naveo je.

Na projektilu su ispisane riječi “za djecu”. “To je bolesna i barbarska poruka. Ona je sa svrhom stvaranja opće klime koja nastoji rastrojiti društvo u smislu pružanja onoga što je do sad najbolje radila – jedna uređena država koja funkcionira u stanju rata gotovo pa savršeno. Problem pogibije velikog broja civila dovodi do erozije volje za borbom i to je vrlo jasno. Radi se o terorističkoj strategiji da bi se provele vojne operacije”, rekao je.

Spominje se nova ruska taktika u kojoj će zapravo napasti istok zemlje. “Oni su prisiljeni ići na istok jer početak njihove operacije je amaterski isplaniran. Ne možete sa 150.000 vojnika osvojiti zemlju koja je veličine više od 630.000 kvadratnih kilometara i ima 44 milijuna stanovnika. Svi smo bili iznenađeni tim amaterizmom”, objasnio je Mandić.