NA KRAJU TJEDNA: Od sramotnog oslobađanja Šešelja pa do niza domaćih problema

vojislav šešelj

Haški sud šokirao je proteklog tjedna oslobađajućom, doduše nepravomoćnom, presudom Vojislavu Šešelju. A hrvatske građane šokirala je i vijest o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Zločini Šešelju nisu dokazani, zaključak je haškog suda koji je Šešelja proglasio slobodnim čovjekom, a on zatražio višemilijunsku odštetu od suda zbog pretrpljenog stresa. Šok u Hrvatskoj i BiH, duboko je narušeno povjerenje u Haški sud. U Vukovaru posebno.

“Ja osobno mislim da nije pravedno.” “Javnost je zgrožena, ovo nije na čast ni Europi ni Haagu.” “Sve što je napravio, za ništa nije optužen”, poručili su Vukovarci.

Zgroženi su i naši dužnosnici. Grabar-Kitarović, Karamarko i Orešković.”Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali pravda neće”, rekla je predsjednica.

“Zgrožen sam na ovaj dan, na ovom mjestu da čujem vijest o takvoj nepravdi. Da jedan zločinac koji je ujedno i harlekin koji se smije i nama i cijelom svijetu i tom sudu koji ga nije znao presuditi”, rekao je Karamarko.

Presuda je sramotna, poraz haškog tužiteljstva”, rekao je Orešković. Baš u Vukovaru zatekla je premijera Tihomira Oreškovića vijest o presudi. Ciljevi posjeta najistočnijoj županiji su otkriti kako privući investicije u osiromašenu Slavoniju i kako pomoći poljoprivrednicima. U posjet je otišao dan nakon što je donesena odluka o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna.

Razlikom u cijeni krpat će se rupe u zdravstvenom sustavu, a viša cijena stupit će na snagu 1. svibnja. Reakcije su pljuštale sa svih strana. HZZO je prozvao državu za neplaćanje dugova, a SDP traži povlačenje te odluke.

Siniša Varga.”To je defakto put ka pravoj privatizaciji zdravstva, prema politici da samo bogati imaju pravo na zadravstvenu skrb, a siromašni se moraju snaći”, rekao je Varga.

Orešković ima potporu HDZ-a, a kada je ne bude imao, neće više biti premijer, odjeknula je poruka prvog HDZ-ova čovjeka i prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, ali brige nema jer Božo Petrov čuva leđa vladi, rekao je za Novu TV.

“Zar sam nešto krivo rekao, udžbenički sam to rekao. Mi premijera podržavamo i ovu našu suradnju s Mostom”, rekao je Karamarko.

“Sada ne bih detaljno analizirao svaku riječ, meni je drago da on uživa potporu”, rekao je Petrov.

Nema zato Petrov vremena za pregovore sa sindikatima o primjeni sporazuma o povećanju osnovice. Sastanak najavljen za petak je odgođen, a Petrov u intervjuu Jutarnjem poručuje da povećanja osnovice neće biti jer nema novca.

Spominje se i 9-0satno radno vrijeme, a sindikati su ljuti. Vilim Ribić kaže da će budu li izigrani radnici podići pojedinačne tužbe.”One su za javne financije izuzetno teške i osjetljive”, rekao je Ribić.

Pada li optužnica protiv Milana Bandića i ostalih u slučaju Agram? Prvi korak u tom smjeru učinilo je ovaj tjedan Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu izbacivši iz spisa sve tajno snimljene razgovore. Tvrde da razlozi za prisluškivanje nisu valjano obrazloženi. O sudbini optužnice odlučivat će se kada Vrhovni sud riješi najavljene žalbe obrane i USKOK-a, što bi moglo potrajati.

Potrajao je i povratak s produženog vikenda mnogih građana na uskrsni ponedjeljak. Gužvu na autocesti A1 izazvali su radovi u tunelu Sveti Rok. Ministar Butković tražio je očitovanje uprave HAC-a te potom potvrdio da je propusta bilo i da će odgovorni snositi posljedice.

Pripremila: Ivana Sokač Troha (Media servis)