N1 DOZNAJE: Zbog prekršaja samoizolacije naplatili 245.975 kuna kazni, a sada bi ih pustili na izbore!

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je za N1 otkrila da je od 15. ožujka do 9. svibnja Državni inspektorat obradio 1.614 prijava o kršenju mjera samoizolacije, od čega su izdana 82 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne.

Badzori se provode u suradnji s policijskim službenicima i do 9. svibnja 2020. godine je Državni inspektorat obradio 1.614 prijava. U 802 prijave nije bilo elemenata postupanja.

Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge) i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada ukupno naplaćeno 245.975,00 kuna, objavljuje N1.

Izrečene su 24 mandatne kazne (kazne izdane i naplaćene na licu mjesta) od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Evidencija se ne vodi po županijama, već po Područnim uredima, te je sveukupno kršenja mjera izolacije: PU Osijek 31, PU Rijeka 62, PU Split 36, PU Zagreb 36, PU Varaždin 52.

Podsjećamo i na slučaj poljoprivrednika iz Varaždinske županije koji je bio u samoizolaciji, ali je unatoč tome odvezao gnoj na polje. Zbog toga je kažnjen sa čak 8000 kuna!

A jučer je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bez pardona rekao kako oni iz samoizolacije mogu na izbore:

“Ljudi u samoizolaciji nisu bolesni, oni su bili u kontaktu s nekim od zaraženih, samo imaju veću šansu da postanu bolesni. Mislim da nije problem organizirati da glasaju na daljinu.

No, i ako stave masku i nemaju simptome i dođu glasati, ne bi trebalo biti problema. Nas nekoliko epidemiologa danas smo raspravljali o tome bi li djeca koja su u samoizolaciji trebala doći pisati maturu, i zaključili smo da mogu“.

Treba li svemu još nešto dodati?