MVEP O ODLUCI POVJERENSTVA: Plenković nije predložio svog kuma Pokaza za veleposlanika

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja vezano za slučaj imenovanja premijerova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Priopćenje MVEP-a prenosimo u cijelosti:

Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da je gospodin Igor Pokaz predložen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske temeljilo isključivo na temelju njegove dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih postignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga veleposlanika Pokaza.

Podsjećamo da je gospodin Pokaz zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1994. godine, bio je na dužnosti u Stalnom izaslanstvu RH pri UN u New Yorku, obnašao je dužnost pomoćnik ministra obrane, a potom je bio i veleposlanik u Stalnoj misiju RH pri NATO-u, kao i veleposlanik Hrvatske u Rusiji.

Ovim putem ponavljamo da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju odluke Vlade RH i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom RH i drugim propisima.

Napominjemo, također, da se sukladno odredbama Ustava RH, predsjednik Vlade RH ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika te nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika vlade i predsjednice Republike. Jednako tako, ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH.

Stoga držimo da je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Igora Pokaza neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama.