MUP DETALJNO: Evo za što se sve tereti bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić

MUP je objavio detaljno priopćenje o uhićenju ministra Tomislava Tolušića i njegovog suomnjičenika, Željka Ferenca, službenika Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Podsjećamo da su Tolušić i Ferenc jučer po nalogu EU tužitelja uhićeni, ispitani i predani u pritvor.

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1979. i 1961.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i to: kaznena djela subvencijske prijevare, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu položaja i ovlasti. Za 43- godišnjaka se sumnja da je počinio kazneno djelo subvencijske prijevare te kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i to od svibnja 2020. do ožujka 2022. godine, dok se za 61-godišnjaka se sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.

Naime, nakon objave javnog natječaja državne agencije za dodjelu sredstava iz Europskog garantnog fonda, osumnjičeni 43-godišnjak je kao vlasnik OPG-a podnio prijavu za odobravanje ulaganja u sektor vina za svoj projekt vrijednosti 4.659.766,79 kuna, od čega prihvatljiva ulaganja iznose 4.341.158,64 kune, a traženi iznos potpore koji predstavlja 50% iznosa prihvatljivog ulaganja, 2.170.579,32 kuna. S obzirom na to da se potpora isplaćuje kao refundacija troškova upotrijebljenih za financiranje prijavljenih projekata te da je propisano da podnositelji prijava u okviru javnog natječaja moraju dokazati da posjeduju dostatne financijske resurse za financiranje projekata koje prijavljuju, unatoč tome što financiranje prijavljenih projekata sredstvima kojima se ne može dokazati legalno porijeklo nije dozvoljeno, osumnjičeni 43-godišnjak je s ciljem dokazivanja da posjeduje financijske resurse iz vanjskih izvora financiranja i time stvaranja privida namjere transparentnog financiranja projekta, na više mjesta u prijavi neistinito naveo da ima osiguran kredit financijske institucije u kompletnom iznosu vrijednosti projekta te da će projekt financirati upravo tim kreditom i u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke, iako u ime OPG-a nije, a niti je imao namjeru banki podnijeti zahtjev za odobrenjem kredita. Naime, sumnja se da je sredstva za financiranje projekta namjeravao osigurati novcem čije se zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Na temelju tih dokumenata državna agencija mu je odobrila projekt te mu je odobrena potpora u iznosu od 2.510.512,22 kuna.

Nakon toga je, u listopadu 2020. godine, ispred OPG-a državnoj agenciji podnio zahtjev za promjene za ulaganja u sektoru vina, kojim je zatražio promjene koje se odnose na manje izmjene prijavljenog projekta, iako su u međuvremenu, suprotno navodima u prijavi državnoj agenciji, na račun OPG-a on osobno, ali i drugih osoba, na ime pozajmica uplaćena sredstva za financiranje projekta čije se porijeklo dijelom ne može dokazati. Tada državnoj agenciji nije dostavio podatak da je sredstva za financiranje projekta u međuvremenu osigurao navodnim pozajmicama, niti je u tu svrhu agenciji dostavio odgovarajuće ugovore o pozajmicama, kojim bi dokazao izvor sredstava za financiranje projekta. Nakon toga je državna agencija donijela novu odluku kojom je iznos odobrene potpore izmijenjen na 2.973.905,92 kuna, a temeljem tih odluka mu je odobrena i isplaćena potpora od 1.508.505,59 kuna te u ožujku 2022. godine još 1.418.822,92 kuna.

Tako je njegov OPG ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.927.328,51 kuna, oštetivši time Europski garantni fond. Nadalje, sumnja se da je 43-godišnjak počinio subvencijsku prijevaru te kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok se za 61-godišnjaka sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti i to u periodu od travnja 2021. do ožujka 2022. godine. Naime, nakon što je u lipnju 2021. godine objavljen još jedan natječaj (provedba podmjere za potpore) vezan uz podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda, a koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda u omjeru od 85%, osumnjičeni 43-godišnjak je lažno prikazao činjenice o korištenju određenih parcela i njihovom stanju, odnosno lažno je prikazao da obrađuje određene parcele, iako ih je stvarno obrađivala druga osoba, a u nekim slučajevima se radilo o oranici, iako je vinograd već bio posađen. Sve je navedeno napravio kako
bi formalno ispunio uvjete prihvatljivosti iz natječaja. Nakon toga je osumnjičeni 61-godišnjak, zaposlenik tijela državne uprave, u dogovoru i na traženje 43-godišnjaka, kod odlučivanja po navedenom zahtjevu dao pozitivno mišljenje na dostavljeni elaborat, temeljem kojega je 43-godišnjak u ime OPG-a podnio prijavu na natječaj ukupne vrijednosti 2.342.876,33 kune, a koji zahtjev je u daljnjem postupku Agencija za plaćanje u poljoprivredi odbila – slijedom saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze na lokacijama čestica te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća u dostavljenom projektu.

​Dakle, osumnjičeni 43-godišnjak je, s ciljem da za sebe ostvari državnu potporu velikih razmjera iz sredstava Europske unije, davatelju državne potpore dao netočne podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke te je također drugu osobu s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i time drugome pribavi korist, dok je 61-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i time drugome pribavio korist. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.”