MRAK TARITAŠ PITALA: Koliko se izdvaja za vjerske zajednice – evo odgovora Vlade

isus, crkva

Anka Mrak-Taritaš, zastupnica GLAS-a, zatražila je od Vlade podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna Hrvatskoj.

Pitanje Anke Mrak Taritaš bilo je: “Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za djelovanje vjerskih zajednica u RH ukupno, a koliko je izdvojeno za pojedine vjerske zajednice i za koje aktivnosti?”

Vlada je odgovorila kako vjerske zajednice novac iz državnog proračuna dobivaju temeljem osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa.

U podacima, koje je poslala Vlada, vidljivo je da je u tri godine (2014., 2015. i 2016.) vjerskim zajednicama isplaćeno iz proračuna ukupno 1,123 milijarde kuna.

Najviše novca u tom razdoblju dobila je Katolička crkva – 1,066 milijardi kuna, dok je Srpska pravoslavna crkva dobila 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna. Još 13 vjerskih zajednica dobilo je ostatak novca, piše tportal.

Novac iz državnog proračuna, po objašnjenju Vlade, daje se za djelovanje vjerskih zajednica “na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području te za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta (koja nisu u popisu kulturnih dobara), kao i za doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica”.

Podsjećaju iz Vlade i kako je Hrvatska biskupska konferencija u dogovoru s Vladom RH i uz suglasnost Svete Stolice dala i jednokratan doprinos prevladavanju (teškog) financijskog stanja u Hrvatskoj, i to za pokrivanje dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna.

Između 2000. i 2003. godine, Katoličkoj crkvi je uplaćeno 230,2 milijuna kuna manje nego što je trebala temeljem ugovora Hrvatske i Svete Stolice te je Katolička crkva dio duga – 30,2 milijuna kuna – državi oprostila. Preostali iznos tog duga država je vratila Crkvi u razdoblju između 2013. i 2015. godine.

Komentiraj