MRAK TARITAŠ: Ako postanem gradonačelnica, uvest ću poseban dječji proračun

Kandidatkinja GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš osvrnula se na odnos grada Zagreba prema pravima djece, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

„Zagreb se 2006. priključio nositeljima titule prijatelja djece, ali još uvijek nemamo jasne usporedne pokazatelje o stvarnom napredovanju i razmjerima problema kad je u pitanju stanje prava djece u Zagrebu i gradska uprava se svakako nije ponašala kao prijatelj djece“, rekla je danas kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš te najavila uvođenje dječjeg proračuna i dječjeg monitora nakon izbora.

„Budem li izabrana za gradonačelnicu, Zagreb će uvesti poseban dječji proračun u kojem će se pratiti svi izdaci različitih mjera usmjerenih na djecu i pratiti njihova učinkovitost. Također ćemo uvesti dječji monitor, odnosno sustavno praćenje i podršku svakom djetetu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, u suradnji s odgojno-obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi“, objasnila jer Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš je podsjetila kako prema Konvenciji o pravima djetetu svakom djetetu pripada pravo na siguran, sretan i zdrav razvoj, neovisno o tome tko je i gdje živi te upozorila kako nema svako dijete u Gradu Zagrebu priliku odrastati u sigurnom okruženju i dostatnim materijalnim uvjetima za život, pri čemu oko 8 posto djece u Zagrebu živi ispod linije siromaštva.

„To je apsolutno neprihvatljivo i neshvatljivo jer Grad Zagreb raspolaže brojnim uvjetima da osigura jednake mogućnosti svakom djetetu za bezbrižno djetinjstvo i puni razvoj njegovih potencijala“, istaknula je Mrak-Taritaš te upozorila da Grad treba donijeti i Strategiju za prava djece Grada Zagreba i pripadajuće operativne planove, koji jasno određuju vremenski slijed uvođenja mjera i način mjerenja učinkovitosti.

Ostali projekti usmjereni na djecu, kako ističe, uključuju proširenje sportskih aktivnosti koje nisu usmjerene samo na vrhunske sportaše i proširivanje prava na besplatan prijevoz ZET-om za učenike osnovnih škola čiji je osnivač Grad Zagreb te za djecu predškolske dobi uz pratnju odrasle osobe s valjanom kartom”, priopćili su iz GLAS-a.