MOŽEMO!: Ravnatelja Srebrnjaka bira Upravno vijeće, a ne gradonačelnik ili stranka

Izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak izazvao je niz reakcija. Upravno vijeće bolnice poručilo je jučer kako vrijednosti, ideološki stavovi izabranog Darka Richtera nisu bili predmet ispitivanja prilikom izbora kandidata.

S njihovom se odlukom, iako ne i s izborom, slaže zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. O svemu se jučer na Facebooku oglasila i platforma Možemo!.
Objavu prenosimo u cijelosti.

“Ravnatelja bolnice Srebrnjak ne biraju gradonačelnik niti stranka nego Upravno vijeće bolnice. Njihova odluka o izboru ravnatelja je konačna i gradonačelnik na nju ne daje suglasnost. Od pristiglih kandidatura, Upravno vijeće je na temelju programa, životopisa i intervjua odlučilo da je u ovom trenutku za bolnicu Srebrnjak dr. Richter najbolji kandidat. Radi se o kandidatu koji pored svoje stručnosti ima osobna i politička uvjerenja koja su fundamentalno suprotna uvjerenjima platforme Možemo! i gradonačelnika Tomaševića, pa je jasno da nam je takva odluka Upravnog vijeća teška.

Međutim, upravo na tako teškoj odluci testiraju se osnovni principi koje smo građanima obećali, a to je da nakon 30 godina biranja ljudi na radna mjesta i stručne pozicije – od portira do ravnatelja ustanova – po principima klijentelizma i političke podobnosti, takvu praksu treba prekinuti. I upravo je to Upravno vijeće napravilo: izabrali su kandidata koji je po njihovom stručnom mišljenju po svim stručnim kvalifikacijama najbolji u ovom trenutku za upravljati bolnicom Srebrnjak, usprkos tome što je po svojim osobnim i političkim stavovima dijametralno suprotan stavovima stranke koja je na vlasti. I zbog toga dr. Richter zaslužuje priliku da u kratkom roku ostvari ciljeve koje je Upravno vijeće zacrtalo.

U situaciji u kojoj je baš u toj ustanovi za vrijeme bivšeg gradonačelnika, prema optužbama USKOK-a, došlo do utjecanja na odluke Upravnog vijeća kako bi se izabrao manje kvalitetan, ali podobniji ravnatelj, zbog čega su sad dvije bivše članice Upravnog vijeća pod istragom USKOK-a, mi smo u poziciji da kažemo da je takvoj praksi kraj, čak i onda kada je takva odluka nepopularna zbog osobnih i političkih stavova izabranog ravnatelja. Naravno, kad bi se radilo o bolnici koja pruža zdravstvenu skrb iz područja u kojem bi stavovi ravnatelja mogli utjecati na kvalitetu i dostupnost tih usluga – i naš bi stav bio drugačiji.

30 godina liječnici i drugo zdravstveno osoblje ne mogu napredovati jer nisu “nečiji”. Zbog svojih osobnih i političkih uvjerenja nikad nisu od vladajućih izabrani na pozicije na kojima bi trebali biti po svojim kvalifikacijama, znanju i iskustvu. Takvih ima i u platformi Možemo!. I upravo zbog njih i svih onih koji su godinama šikanirani zbog svojih stavova mi prihvaćamo odluku Upravnog vijeća za izbor ravnatelja jer nismo ovdje da bismo doveli “svoje”, nego one koji su od tijela koja odluke moraju donositi samostalno izabrani kao najbolji kandidati. U suprotnom nikada nećemo doći do one promjene koja ovoj zemlji treba i zauvijek ćemo u svemu imati “naše” i “njihove”.”