MOŽEMO: Nužna je središnja institucija koja će voditi obnovu Zagreba

Predstavnici platforme Možemo pred Vladom su govorili na temu prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom. Zahtjevaju osnivanje Zavoda za obnovu.

Izvor: Media servis

Tomislav Tomašević kaže da će podnijeti amandmane na zakon, posebno vezane uz nužnost da obnovom koordinira jedna središnja institucija.

“Zakonom treba osnovati jednu centralu instituciju koja će voditi obnovu, a to je po nama Zavod za obnovu Zagreba i okolice. Na primjeru Dubrovnika se pokazalo da je ključna jedna institucija jer se odgovornost rasprši i na kraju su svi odgovorni i nitko nije odgovoran. Ovim prijedlogom zakona šest institucija bi se bavilo obnovom.”

Sandra Benčić naglasila je da je osnovni cilj da se revitalizira centar Zagreba.

“Kako bi prevenirali da oni, koji su nekretninski lešinari, uzimaju te stanove ispod cijene i da ih se stavlja na tržište kratkoročnih apartmana čime nećemo dobiti ništa. Niti povoljnije cijene za građane, niti će oni ostati u gradu.”

​Tomislav Tomašević kaže da je ključno ne izgubiti život u centru grada.

“Mjesečni porez za one koji dugoročno iznajmljuju je jednak godišnjem porezu za kratkoročni najam. Mi imamo poreznu politiku koja vodi tome da građani sve više kratkoročno iznajmljuju turistima. Ako napravimo obnovu koja će dovesti do iseljavanja i pretvaranje u apartmane ne samo da ćemo uništiti centar već i turistički potencijal.”

​Smatraju da zdravstvene i obrazovne institucije prve moraju ući u program obnove, što konačno i predviđa korištenje sredstava iz socijalnog fonda. Damir Bakić je rekao da je nejasno do koje protupotresne razine će se obnavljati objekti.

Komentiraj