MOŽEMO I PROGRAM ZA MLADE: Zagreb mora biti grad u kojem mladi vide budućnost

Vjerujem da će mladi na ove izbore izaći u velikom broju. Ovo su povijesni izbori za sve, a posebno za mlade, od kojih neki cijeli svoj život znaju za samo jednog gradonačelnika i samo jednu gradsku vlast. Na ovim izborima će se definirati smjer za generacije, za sljedećih nekoliko desetljeća, a Zagreb će nakon više od 20 godina vjerujem dobiti novog gradonačelnika”, izjavio je gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević pri predstavljanju programa za mlade.

„Naša vizija Zagreba je da to bude grad – prostor slobode u kojem mladi mogu djelovati, napredovati, doprinositi društvu. Važno nam je da mladi vide perspektivu u ovoj zemlji, da se ne trebaju iseljavati; da ne trebaju imati stranačke iskaznice da bi mogli dobiti posao u gradskoj upravi, da stvorimo preduvjete za vraćanje svih mladih koji su već otišli. Bitno nam je i njihovo znanje, ako su otišli zbog obrazovanja, i njihovo iskustvo, ako su otišli zbog zapošljavanja, njihova perspektiva koju su stekli u inozemstvu, da sada zajedno gradimo bolji Zagreb“, rekao je Tomašević

Jedan od glavnih preduvjeta za povratak mladih u Hrvatsku i perspektivu za razvoj karijere i obitelji u Zagrebu jest priuštivo stanovanje. Zbog nedostatka istog se u Hrvatskoj mladi najkasnije sele iz roditeljskog doma u odnosu na sve zemlje članice EU. Državne subvencije za stambene kredite ne rješavaju taj problem s obzirom da dokazano dižu cijene nekretnina i poništavaju učinak državne potpore. Ujedno, ta je mjera dostupna samo kreditno sposobnim mladima, a Hrvatska je u samom europskom vrhu po prisutnosti prekarnog rada i veliki broj mladih zbog toga ne može dobiti stambeni kredit.

„Iz tog ćemo se razloga fokusirati na izgradnju novih javnih stanova za najam koji će biti priuštivi mladima. Povećat ćemo broj gradskih javnih i neprofitnih stambenih jedinica, kakvih Zagreb ima tek 2%, a primjerice Beč i do 60% svog stambenog fonda, a koji će biti dostupni mladima po nekomercijalnim cijenama. Reinvestirat ćemo zatim sredstva prikupljena od iznajmljivanja gradskih stanova u održavanje ali i povećanje broja istih”., rekao je Tomašević.

Borna Lozo, član radne grupe za mlade, govorio je o nedostatku prostora za mlade i o rješenjima koja program Možemo i Zagreb je NAŠ! nude: “U Zagrebu nema dovoljno prostora ni sadržaja za mlade. U Zagrebu gotovo ne postoje gradski Centri za mlade, tj. javni prostori u kojima se ciljano provode aktivnosti za mlade i u kojima možemo provoditi vrijeme bez da to moramo platiti. Puno manji gradovi u našoj neposrednoj blizini (npr. Samobor, Karlovac i Varaždin) imaju takav tip centara. Super je da se mladi okupljaju na Jarunu i sličnim mjestima, ali to nije dovoljno. Treba nam više opcija od kafića, klubova i klupica – i to je ideja Centara za mlade: da postoje prostori u kojima možemo kvalitetno provoditi vrijeme i gdje nam se nudi raznoliki sadržaj aktivnosti, i to u svim dijelovima grada, ne samo u centru” izjavio je Borna Lozo.

“Zbog toga planiramo pokrenuti gradske Centre za mlade na više lokacija po cijelom Zagrebu tako da budu dostupni svim mladima bez obzira na to u kojem dijelu grada i gradskoj četvrti žive. Centri će pružati prostor za aktivnosti tzv. youth worka, tj. rada s mladima. Konkretno, u centrima bi bila organizirana predavanja, radionice, edukacije, informativne i volonterske aktivnosti kao i događaji poput izložbi, pub-kvizova, filmskih projekcija, stand-up večeri, koncerata i slično. Sve aktivnosti bi bile organizirane u suradnji s postojećim udrugama mladih i za mlade kojima bi se pružili prostori u kojem mogu realizirati svoje aktivnosti. Rad centara planiramo povezati s Gradskom politikom financiranja udruga mladih i za mlade. Konkretno, za razliku od dosadašnjeg modela gdje Grad financira jednogodišnje projekte po sistemu “svima po malo – nikome ništa konkretno”, ista sredstva bismo prebacili u dvogodišnje ili trogodišnje programsko financiranje najjboljih programa. To će omogućiti kontinuitet, kvalitetu i održivost tih programa te sustavnu podršku na gradskoj razini udrugama mladih i za mlade.” ustvrdio je Borna Lozo.

Članica radne grupe Možemo! i ZJN! za mlade, Ivana Brajdić govorila je o političkoj participaciji i reprezentaciji mladih, pred koje se često postavljaju visoka očekivanja, a rijetko se govori o tome što vlast nudi mladima.

Osvrnula se na funkcioniranje aktualnih gradskih tijela za mlade: “Uloga Gradskog ureda za sport i mlade je izrada, praćenje i provedba programa za mlade. Iako je Zagreb jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj sa zasebnim uredom za mlade, taj ured svoj posao ne obavlja. Posljednji važeći program vrijedio je u periodu 2015.-2018.; program za period 2019.-2021. nije postojao, a 2021. pušten je u javnu raspravu nacrt programa koji ne sadrži niti jednu operacionaliziranu mjeru s alociranim sredstvima i određenim rokom provedbe. Uloga pak  Savjeta mladih svedena je na simboličan minimum, što znači da ne sudjeluje niti u jednom procesu donošenja ključnih odluka koje su za nas presudne”, rekla je Brajdić.

Za kraj, predložila je rješenja koje Možemo! programski predviđa za bolju reprezentaciju i participaciju mladih: “Grad će redovno donositi kvalitetno razrađen program za mlade. Umjesto liste želja, plan će sadržavati konkretne provedbene mjere i mjerljive pokazatelje uspjeha, a za svaku točku bit će određena sredstva te institucija zadužena za njenu provedbu. Osnažit ćemo Savjet mladih na način da u njega uključimo mlade iz različitih društvenih skupina. Savjet će biti uključen u donošenje programa za mlade te će nadzirati njegovu provedbu. Nadalje, uvest ćemo izvannastavnu aktivnost građanskog odgoja kako bismo osigurali da su mladi sustavno upoznati sa svojim pravima i odgovornostima. Zaključno, kada budemo sigurni da smo mladima osigurali jednake i kvalitetne uvjete za život, da smo im ponudili znanje potrebno za sudjelovanje u demokratskom  procesu i prostor da izraze svoje mišljenje, zagovarat ćemo spuštanje dobne granice za izlazak na lokalne izbore i izbore mjesne samouprave na 16 godina. Verujem da su mladi zainteresirani i sposobni odlučivati o svojoj sredini i na ovaj način im želimo pružiti priliku da ranije odlučuju o razini vlasti koja najdirektnije utječe na njihov život.“, završila je Brajdić.