MOŽDA NISTE ZNALI: Tko su Hrvati, dobitnici “Oscara” i još neke tajne

Davne 1929. godine u hotelu Roosevelt u Hollywoodu održana je prva ceremonija dodjele prestižne filmske nagrade Oscar.

Piše: Branimir Fagač

Iako baš svi ovu popularnu nagradu nazivaju Oscarom, njeno službeno ime je ‘Academy Award of Merit’, odnosno, u prijevodu ‘Oscar za zasluge’.

Postoje još neke nepoznate činjenice o ovoj, za sve one koji se bave filmom, vrlo važnoj i prestižnoj nagradi. Evo nekih!

Goli ‘kipić’

Model za ‘kipić’ bio je poznati meksički glumac Emilio Fernandez koji je za statuu pozirao gol.

Sam je ‘kipić’ izrađen od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, visok je 34 centimetra, teži 3,85 kilograma, a prikazuje viteza u art deco stilu koji drži mač i stoji na vrpci filma s pet žica.

Svaka od njih predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare.

Pozlaćenu je statuu više od 40 godina izrađivala tvrtka ‘R.S. Owens & Co’, a prije tri godine proizvodnju je preuzeo ‘Polich Tallix’ iz New Yorka. Ukoliko ‘kipić’ nakon izrade ne zadovolji sve stroge kriterije, reže se na pola i ponovno tali.

Kako bi se određeni film uopće uzeo u obzir za nagradu, mora biti dugometražni ,odnosno, njegovo trajanje, sa odjavnom špicom, mora biti dulje od 40 minuta.

Hrvatski oskarovci

Hvatska se može pohvaliti sa čak dva oskarovca i tri osvojene nagrade. Prvi je Dušan Vukotić, čiji je animirani film ‘Surogat’ oduševio izbirljivu Akademiju. Zagrebačkom je majstoru animacije nagrada ‘Oscar’ dodijeljena 1962. godine (Santa Monica).

Bio je to prvi ‘Oscar’ za crtani film dodijeljen autoru izvan Amerike. Replika je izrađena prema originalnoj statueti, a u posjedu je gospođe Melite Andres Vukotić. Nalazi se u Muzeju grada Zagreba.

Ponosni vlasnik prestižne filmske nagrade je i Branko Lustig. On je prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama ‘Oscar’, i to 1993. za film’Schindlerova lista’, te 2001. godine za film ‘Gladijator’.

Komentiraj