MOŽDA IMATE RAK: Ako osjetite neke od ovih simptoma – odmah liječniku!

plač, suze, bol, nesreća, silovanje, žena, tuga

Pripremila: Marta Velikić

Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je podatke kako se u svijetu svake godine otkrije 10 do 15 milijun novih slučajeva karcinoma. Zato valja biti na oprezu.

Ljudi su posve različiti. Dok jedni traže pomoć liječnika i opsjedaju domove zdravlja i bolnice za najmanju sitnicu, postoje i oni drugi koji se ne osvrću niti na ozbiljnije teškoće. Ovaj putokaz prof. dr. Therese Bartholomew Bevers, profesorice kliničke prevencije raka iz SAD-a, može vam pomoći i bitio signal kada treba potražiti pomoć liječnika, kako bi sve bilo na vrijeme.

 1. Stalna i neobjašnjiva bol

Vrlo su opasna trajna stanja i trajni bolovi. Tada valja ići na ozbiljnije pretrage. Boli li na,primjer glava stalno, ne znači da je riječ o tumoru, ali svakako valja obaviti određene pretrage mozga. Kod žena na primjer stalna bol u trbuhu može signalizirati rak jajnika, a općenito bol u plućima karcinom.

 1. 2. Kašalj i promuklost

Učestalo kašljanje, iskašljavanje i promuklost, prema mišljenju dr. Bartolomew Bevers, dovoljni su razlozi za zabrinutost. Hripavac tako može biti znak raka pluća. Zato ako osjetite ovakve simptome, odmah liječniku, iako kašalj u većini slučajeva ne govori o raku.

 1. Promjene u radu mjehura

Ako kojim čudom pronađete krv u mokraći to može svakako biti znak problema s bubrezima. Najčešće je riječ samo o infekciji mokraćnog sustava, ali valja biti na oprezu.

 1. 4. Problemi s probavom i radom crijeva

Promjene u stolici, ako je isuviše rijetka ili tvrda, ako se pojavljuje rjeđe, veća je ili manja, sve to može biti razlog za zabrinutost. Morali biste na kolonoskopiju čim prije. Jer, moglo bi biti riječi i o raku debelog crijeva.

 1. Rana koja ne zacjeljuje

Valja znati kako tijelo koje je zdravo ima snažnu sposobnost samoiscjeljenja. Ali, ako imate neku ranu koja tjednima ne zarasta, vrijeme za posjet liječniku i pregled.

 1. Promjena u izgledu madeža

Svaka promjena madeža naravno ne ukazuje na melanom, ali svaku veću promjenu ipak treba shvatiti ozbiljno i otići na pregled kod dermatologa. Tada ćete otkloniti svaku sumnju.

 1. Pojava kvržice

Svaka izraslina ili kvržica na tijelu je signal za otići liječniku. Možda se radi o običnoj cisti, koju će liječnik rutinski odstraniti, ali može biti i sve zločestije – zloćudni tumor. I što se prije otkrije, to je veća mogućnost da se izliječi.

 1. Gubitak kilograma

Veliki gubitak kilograma, a da niste bitno promijenili prehranu i niste na dijeti, svakako kaže fa nešto nije u redu. Valja otići liječniku, jer bi mogao biti neki tumor.

Eto zbog čega najčešće nastaje rak

(Ovo su glavni uzroci prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka)

 1. Nepravilna ili nezdrava ishrana
 2. Pušenje
 3. Kancerogena industrija
 4. Virusne infekcije
 5. Mutacije
 6. Reproduktivni poremećaji
 7. Alkohol
 8. UV-zračenje