MOST UPOZORAVA: HDZ-ov ustavni sudac Davorin Mlakar odlučivat će o sudbini svog donedavnog partnera

Davorin Mlakar

Putem priopćenja za medije Most se ponovno osvrnuo na aferu Hypo, u koju je uključen i HDZ-ov Davorin Mlakar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Raspuštanjem Sabora, slučaj člana Državnog izbornog povjerenstva Josipa Vreska u vezi s navodnim isplatama austrijske Hypo Alpe Adria Banke došao je u nadležnost Ustavnog suda Republike Hrvatske. Na tom sudu odluke donosi ustavni sudac Davorin Mlakar, kojeg DORH provjerava u vezi s aferom Hypo.

Davorin Mlakar je sada u poziciji da odlučuje o sudbini svog donedavnog partnera u nemoralnim malverzacijama o kojima se u Austriji vodi sudski postupak. Građanke i građani bi sada trebali imati povjerenja da će osoba koja se lažno predstavljala u aferi Hypo, biti moralna i objektivna u slučaju Josipa Vreska. Osim toga, u Ustavnome sudu je zastupljen velik broj političara HDZ-a i SDP-a, što direktno omogućava velik utjecaj interesnih skupina u društvu.

“Most je jedini upozoravao i jedini dizao glas protiv besprizornog ruganja pojmu prava, pravde i sudstva. Ovu apsurdnu situaciju omogućili su HDZ i SDP svojim zakulisnim dogovorima oko izbora ustavnih sudaca. HDZSDP duopol duboko je kompromitirao Ustavni sud, koji bi trebao biti najreprezentativnije tijelo sudske vlasti u RH. Vresk neupitno mora odstupiti sa svoje dužnosti, a Ustavni sud ne smije štititi neodgovorno ponašanje”, rekao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.