MOST MINISTARSTVU: Koliko smo sudbina nestalih riješili zahvaljujući pomoći Srbije?

MOST je reagirao na priopćenje Ministarstva branitelja koje je pitalo laže li zastupnik Nikola Grmoja svjesno kada govori kako Vlada nije pronašla niti jednu nestalu osobu iz Domovinskog rata.

“Rezultati Plenkovićeve vanjske politike izgledaju kao da je Srbija već 9 godina članica EU, a ne Hrvatska”, odgovorili su iz MOST-a.

“Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na navod Ministarstva branitelja koje tvrdi da je neistinita njegova tvrdnja da je Srbija u 2021. otvorila 4 poglavlja, a da zauzvrat nisu riješili jednu sudbinu nestalih hrvatskih žrtava. “Medved se hvali da su u 6 godina riješili sudbine 224 nestale osobe. Pitanje za Medveda glasi: Koliko smo sudbina nestalih hrvatskih žrtava riješili zahvaljujući pomoći Srbije?

Posebno kad i sam Medved u priopćenju priznaje kako je “ključni problem nedostatak pouzdanih informacija zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže”!”, ističe Grmoja. Grmoja kaže kako se sav jad i bijeda Plenkovićeve vanjske politike ogledaju u toj jednoj rečenici Medvedova ministarstva. “Srbija je preuzela obaveze u procesu pristupanja u EU i zato i Plenkoviću i Medvedu postavljam pitanje: ‘Zašto već 6 godina odbijate koristiti te mehanizme za ostvarivanje hrvatskih interesa?’

Srbija uz Plenkovićevo zeleno svjetlo otvara nova poglavlja čak njih četiri u 2021., a Medved priznaje kako Srbija ne surađuje i mi na to uzvraćamo “kontinuiranim prozivanjem” umjesto kontinuiranim blokiranjem. Konkretni rezultati vanjske politike Plenkovićeve vlasti izgledaju kao da je Srbija već 9 godina članica EU, a Hrvatska tek treba ispuniti mjerila (zadaće) za članstvo u EU”, zaključuje Grmoja. Kaže kako je upravo ta inercija Vlade RH u EU punih 6 godina dovela do ove nove srbijanske optužnice protiv 4 hrvatska časnika za Oluju.

“U više navrata sam u Hrvatskom saboru upozoravao na ovaj problem, došlo je gotovo i do fizičkog incidenta kada je premijer Plenković krenuo prema meni jer sam ga upozorio da imamo Povjerenstvo koje je osnovala Vlada i koje se treba sastajati četiri puta godišnje i koje treba pratiti ispunjava li Srbija mjerila iz Poglavlja 23. To Povjerenstvo se nije sastalo nijednom, čime se krši odluka Vlade a Srbija ne surađuje i otvara poglavlja. To je rezultat Plenkovićeve vanjske politike i onda dolazimo u apsurdnu situaciju da agresor podiže optužnice protiv naših vojnika koji su oslobađali zemlju.

Trebamo se čvršće postaviti i ne možemo više dopustiti da Srbija neometano otvara poglavlja, a da se ništa ne događa ni po pitanju sudbine nestalih hrvatskih žrtava ni po pitanju ratne odštete”, ističe Grmoja. Definitivno je potrebno Srbiji blokirati pregovore, a Hrvatska se konačno mora početi ponašati kao suverena država i prijeći iz mentaliteta ispunjavanja briselskih zadaća u mentalitet suverene članice EU i NATO-a!”, stoji u priopćenju.