MORSKI PSI U JADRANU: Dolaze na mriještenje na Žnjan – po 200 do 300 svaki dan

Stručnjaci kažu kako u Jadranskom moru pliva na stotine morskih pasa, a od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.

“Kod nas, mislim da je najveći problem ribarstvo”, kazao je biolog Lovrenc Lipej.

Znaju se zaplesti i u mreže. No, morski psi vole Jadran, pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

“Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih, recimo, u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80”, objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Međutim, Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kod nas je jako rijetka, ali je ipak ima.

“Njezino glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana. Koliko i kako zalaze, ne možemo znati”, ustvrdio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. U Puli se psi i raže mogu vidjeti i u akvariju.